Erik Dannenberg

VNG wil af van CIZ en compensatiebeginsel Wmo

Gemeenten zien de miljardenbezuinigingen, die gepaard gaan met de decentralisatie van rijksoverheidstaken, met lede ogen tegemoet. "Die zijn heel fors en komen angstwekkend snel op ons af", zegt Erik Dannenberg, voorzitter van de commissie Gezondheid en Welzijn van de VNG. In een gesprek over de consequenties van de nieuwe zorgtaken die het lokaal bestuur straks krijgt, erkent hij dat gemeenten nog niet klaar zijn voor deze grote operatie.

Kwetsbare mensen, waaronder veel ouderen, moeten zelfstandig gaan wonen en huurovereenkomsten gaan afsluiten, omdat ze door het kabinetsbeleid niet meer in een zorginstelling terecht kunnen. Het gaat niet alleen om mensen met lichte beperkingen, maar ook om bijvoorbeeld daklozen met psychische problemen en dementerende ouderen. Over deze zogenoemde extramuralisatie van zware patiënten zegt Dannenberg: "Van dat idee word ik benauwd. Gaat dat wel goed? Gemeenten hebben hier nog geen oplossing voor."

Dannenberg prijst initiatieven van burgers die hun toekomstige zorg zelf met elkaar organiseren. Zoals het initiatief van negen bevriende stellen die onlangs in Almere negen huizen in dezelfde straat kochten om voor elkaar te zorgen. Maar om de gevolgen van het kabinetsbeleid op te vangen is veel meer nodig, meent de VNG-bestuurder. Zo willen gemeenten af van centrale indicatiestelling door het CIZ, de landelijke instantie die het recht op zorg van mensen bepaalt. Ook het zogeheten compensatiebeginsel in de Wmo, de plicht van gemeenten om beperkingen van burgers met voorzienigen te compenseren, is volgens de VNG 'onhoudbaar'.

Lees het hele interview met Erik Dannenberg van VNG >>

'Het gezicht van extramuralisering'

De overheid zet flink de vaart achter een al eerder ingezette trend, het zogeheten extramuraliseren: ouderen langer zelfstandig laten wonen en niet zo snel als vroeger naar een verzorgings- of verpleeghuis laten verhuizen. Sinds dit jaar komen mensen met een lichte zorgvraag niet meer in aanmerking voor een verblijf in een zorginstelling. De komende jaren zullen ook mensen met een zwaardere zorgvraag thuis moeten blijven wonen. Het Aedes-ActiZ Kenniscentrum Wonen-Zorg is op zoek gegaan naar de uitwerking van dit beleid in de praktijk. Hoe kijken zorgaanbieders, woningcorporaties, wetenschappers en gemeenten aan tegen deze maatregelen en wie zijn eigenlijk de hulpbehoevende mensen die dit raakt? Journaliste Antoinette Reerink reisde het land door en sprak zowel met ouderen als met bestuurders en medewerkers in de sectoren wonen en zorg. Volg haar in de artikelenserie 'Het gezicht van extramuralisering'

Meer informatie

12-03-2013