Voorbeeld huurcontract met koppeling van wonen en zorg – Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg

0

altenear6_4-5315209

In woonzorgarrangementen is flink geïnvesteerd in wooncomfort, veiligheid, ontmoetingsgelegenheid en persoonlijke alarmering. Om dat mogelijk te maken is een koppeling tussen huur- en zorgcontract meestal noodzakelijk. Op verzoek van het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg heeft VBTM Advocaten een voorbeeld ter beschikking gesteld dat zorgaanbieders (en corporaties) naar eigen inzicht kunnen benutten.

Knelpunt

In heel Nederland wordt driftig nagedacht over nieuwe woonzorgarrangementen op basis van scheiden van wonen en zorg. Zorgaanbieders komen daarbij voor de keuze te staan om te verhuren aan (nieuwe) cliënten. In de rol van ‘huurbaas’ krijgt de zorgaanbieder te maken met zaken als huurbescherming en wanbetaling. Een voornaam knelpunt is de koppeling van wonen en zorg. In woonzorgarrangementen is flink geïnvesteerd in wooncomfort, veiligheid, persoonlijke alarmering en ontmoetingsgelegenheid. Om dat mogelijk te maken is een verbinding tussen het huren van de woning en afname van zorg meestal noodzakelijk. Mits goed onderbouwd en gecommuniceerd naar de bewoner lijkt niets zich tegen een koppelbeding te verzetten.

Voorbeeld

Het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg heeft veel verzoeken ontvangen om een voorbeeld te geven van een huurcontract dat een koppeling legt met het leveren van zorg. VBTM Advocaten heeft een voorbeeld ter beschikking gesteld dat zorgaanbieders (en corporaties) naar eigen inzicht kunnen benutten. Het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg houdt zich aanbevolen voor meer voorbeelden en voor reacties: [email protected]