Top tien burgerinitiatieven in wonen, zorg en welzijn – Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg

0

In het land ziet het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg mooie initiatieven van burgers op het gebied van wonen, zorg en welzijn ontstaan. Steeds vaker nemen burgers zelf het heft in handen. De initiatieven zijn divers: zorgcoöperaties, dorpscoöperaties, stadsdorpen, woongemeenschappen, buurtbedrijven, wijkondernemingen. In opdracht van Stedebouw & Architectuur maakte Kenniscentrum-adviseur Yvonne Witter een selectie van voorbeeldinitiatieven van burgers die op het gebied van wonen, zorg en welzijn zijn ontstaan. Een van de projecten is De Nieuwe Nachtegaal, een verzorgingshuis van corporatie Woonbron dat nu een multifunctionele bestemming krijgt waar wonen, werken, leren, zorg voor de mens, de woonomgeving en haar bewoners centraal staat.

nieuwe_nachtegaal_rotterdam-2749157

Variëteit aan initiatieven

Burgerinitiatieven vragen een andere houding van zorg- en welzijnsorganisaties, corporaties, bouwbedrijven en gemeenten. Luisteren, ondersteunen, meedenken, niet overnemen. Het samenspel tussen burger, overheid en professional is even zoeken maar het is een spannende en mooie exercitie wat leidt tot een variëteit aan initiatieven die aansluiten bij behoeften van burgers. 

In de selectie van het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg vindt u projecten, allemaal vanuit de burger zelf gestart met hulp van professionals waar nodig. Het kan gaan om woonprojecten, herbestemmingsprojecten, buurtprojecten of om ruimten voor ontmoeting. De projecten sluiten aan bij de vraag van de burgers. Zij regelen het zelf.