Aedes-Actiz * Kenniscentrum Wonen Zorg Aedes-Actiz * Kenniscentrum Wonen Zorg Aedes-Actiz * Kenniscentrum Wonen Zorg Aedes-Actiz * Kenniscentrum Wonen Zorg Aedes-Actiz * Kenniscentrum Wonen Zorg

Lokale kracht uitgelicht: Placemaking

Foto: Tecla Groot Koerkamp JSO

Lokale kracht ontstaat pas als mensen elkaar ontmoeten. En vooral als mensen elkaar leren kennen. Bijvoorbeeld wanneer ze tijdens een Placemaking-traject samen nadenken over het gebruik en de inrichting van een gezamenlijke (buiten)ruimte. De één zoekt er vertier, de ander kijkt vooral naar veiligheid en een derde wil er anderen ontmoeten. Uit de gezamenlijke kracht van alle betrokkenen ontstaat een succesvolle plek. Na realisatie van het ontwerp zorgt deze plek ervoor dat buurtbewoners elkaar blijven ontmoeten. En dat versterkt ook de toekomstige Lokale kracht.

Placemaking vormt plek en creëert vertrouwen

Mensen in een gemeenschap, die gezamenlijk een plek creëren waarin ze zich thuis voelen, dat kan met Placemaking. Een succesvolle methodiek waarbij bewoners en andere gebruikers actief betrokken worden bij het (her)ontwerpen of (her)inrichten van de ruimte. Tijdens het congres 'Lokale kracht' kunt u kennismaken met de methode, de succesfactoren en de ervaringen. Daarnaast is het ook mogelijk zelf deel te nemen aan een Placegame.

Participatie in optima forma

Placemaking is gericht op het vormen van een succesvolle openbare ruimte. Buiten of misschien wel binnen een woon(zorg)complex. Een plek voor mensen, voor ontmoeting en voor activiteiten als spel. Het creëren van die plek staat centraal en niet het maken van een mooi ontwerp. Om zo'n plek te realiseren worden alle gebruikers betrokken. Placemaking begint met kijken naar, luisteren naar en vragen stellen aan de mensen die er wonen, werken en spelen: buurtbewoners, scholieren, winkeliers of de bewoners, familie, vrijwilligers maar bijvoorbeeld ook personeel van het woonzorgcomplex.

Plaats maken voor wederzijds vertrouwen

Placemaking zorgt ervoor dat de verschillende gebruikersgroepen SAMEN participeren in het ontwerpproces. "De weerstand tegen plannen verandert in een dialoog en de verschillende gebruikersgroepen denken zelfs met elkaar mee. Het levert veel meer op dan alleen een goed ontwerp voor een (buiten) ruimte" aldus Thecla Groot Koerkamp, adviseur bij JSO en ervaren begeleider van Placemakingstrajecten. "Lang voordat die plek ontstaat zien we dat de verschillende groepen begrip voor elkaar krijgen en met elkaar meedenken." Dit alleen al nodigt uit tot het inzetten van deze methodiek.
Het succes in de Nederlandse trajecten is dan ook geen toeval. Placemaking is een beproefde methode die 35 jaar geleden in de Verenigde Staten is ontwikkeld en inmiddels wereldwijd is toegepast. Met Placemaking wordt de leefbaarheid in de directe woonomgeving vergroot, dankzij de nieuw vormgegeven plek én dankzij het ontstane wederzijds vertrouwen. Zo bouwt Placemaking mee aan Lokale kracht.

10-12-2013 14:37

Meer informatie

Aedes Actiz