Lokale kracht Uitgelicht: Postzegelparken – Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg

0

Postzegelparken zijn huis- of hobbykamers van de buurt, die uitnodigen tot ontmoeten en het ontplooien van activiteiten in het groen. Op het congres ‘Lokale kracht’ is op 5 september een krachtsessie gewijd aan de Postzegelparken, in 2012 door het Oranje Fonds genomineerd voor de Appeltjes van Oranje. Maak kennis met het Voorbeeldproject Postzegelparken in de Indische Buurt te Amsterdam, waar de stichting groene activiteiten inzet om mensen op buurtniveau bij elkaar te brengen.

Volgens Stichting Postzegelparken zijn postzegelparken onmisbaar voor een leefbare buurt; ze versterken de sociale cohesie en de identiteit. Bewoners worden betrokken bij de voorbereiding, aanleg en beheer van de parken en dragen zo actief bij in de vorm van ideeën, mankracht en materieel. Buurtbewoners én voorbijgangers worden door de inrichting van een postzegelpark uitgenodigd er te verblijven.

Elk parkje zijn eigen identiteit

De nominatie door het Oranjefonds steunt Stichting Postzegelparken in de overtuiging dat in heel Nederland kansen liggen op het gebied van postzegelparken. “De crisis heeft ook zijn voordelen. Mensen denken weer op kleine schaal. Een leuk parkje in je eigen buurt, daar heeft iedereen wel oren naar”, zegt Evelien Eshuis, voorzitter van de Stichting Postzegelparken. “Uiteindelijk willen we in de Indische Buurt tien postzegelparken op loopafstand van elkaar realiseren. Het eerste netwerk van Nederland. Elk parkje krijgt een eigen identiteit. In het ene postzegelpark kunnen kinderen spelen, het andere is om rustig te lezen. Er kunnen moestuinen komen, of bloementuinen. Je kunt het zien als verschillende huiskamers in een buurt, elke buurtbewoner kun je koppelen aan groen.”

Samen Indische Buurt

Het Voorbeeldproject Postzegelparken in de Indische Buurt te Amsterdam is een intensief samenwerkingsproject met Stadsdeel Oost Amsterdam en woningcorporaties Eigen Haard, De Alliantie en Ymere. Onder het motto ‘Samen Indische Buurt’ werken deze partijen sinds 2007 gezamenlijk aan de vernieuwing van de Indische Buurt. Het project in de Indische Buurt is tevens een voorbeeldproject in het kader van de Innovatieregeling Mooi Nederland, met financiële ondersteuning vanuit voormalige ministeries van VROM en LNV, Stichting DOEN, het VSBfonds en de Centrale Stad Amsterdam.

Meer informatie