Aedes-Actiz * Kenniscentrum Wonen Zorg Aedes-Actiz * Kenniscentrum Wonen Zorg Aedes-Actiz * Kenniscentrum Wonen Zorg Aedes-Actiz * Kenniscentrum Wonen Zorg Aedes-Actiz * Kenniscentrum Wonen Zorg

Opplussen Nieuwe Stijl

Gemeenten en woningcorporaties kunnen een nieuwe en krachtige rol spelen bij het aanpassen van de woningvoorraad. Zij kunnen huurders en eigenaar-bewoners veel meer de eigen verantwoordelijkheid laten nemen bij het veilig en comfortabel maken van hun woning via Opplussen Nieuwe Stijl. Op deze pagina vindt u de meest relevante inzichten, kennis en documentatie: een beknopte omschrijving, met daarna meer informatie in aparte documenten en verwijzingen naar presentaties uit de programmacyclus Opplussen Nieuwe Stijl.  

Investeren in preventie is rendabel

Tijdige aanpassing van de woning kan ongevallen in huis voorkomen. Consument en Veiligheid toont aan dat de investeringen in de woning renderen, door besparingen in de Wmo, de Zorgverzekeringswet en de AWBZ. Zij hebben hiervoor een Businesscase valpreventie ontwikkeld. 

Opplussen Nieuwe Stijl = verleiden = leuk!

In het verleden richtte opplussen zich met één oplossing op alle bewoners van een wooncomplex, stonden technische oplossingen centraal en was er weinig aandacht voor het voorkómen van ongevallen. De belangrijkste kenmerken van Opplussen Nieuwe Stijl zijn:

  • complexmatig én individueel, huurders én eigenaar-bewoners, met het accent op maatwerk voor de bewoners
  • eerst communicatie met de doelgroep (het verleiden), daarna techniek, producten en aanpassingen
  • aandacht voor kleine, slimme, preventieve oplossingen. Benadruk het gemak van de oplossingen

Friese corporaties maken traditionele eengezinswoningen beter geschikt voor ouderen. Foto: Ed NolteOpplussen Nieuwe Stijl is noodzakelijk. Er komen meer senioren, die zo lang mogelijk zelfstandig willen blijven wonen. Die senioren zijn diverser, hoger opgeleid, hebben vaker een eigen woning en een hoger bestedingspatroon dan eerdere generaties. Gemeenten hebben hier een belang vanuit hun Wmo-taken en te realiseren besparingen op de Wmo. Woningcorporaties zijn aan zet omdat zij met Opplussen Nieuwe Stijl hun groeiende groep oudere en trouwe huurders passend kunnen blijven huisvesten.

De Praktijkgids Opplussen Nieuwe Stijl 'U bent aan zet!' (KCWZ en Vilans, 2012) is een aanrader voor bestuurders, managers en staf van woningcorporaties, gemeenten en welzijns- en bewonersorganisaties, die als antwoord op de vergrijzing de woningvoorraad actief én effectief geschikt willen maken voor senioren. In de Handreiking Geschikt wonen - het aanpassen nú aanpakken (VNG en Aedes,  2010) ziet u dat 'slim samenwerken' loont door het aanreiken van de mogelijkheden en kansen, gebaseerd op concrete voorbeelden en tips uit de praktijk. Wilt u de diepte in met het Opplussen? Kijkt u dan eens in de Handreiking Opplussen van woningen van oudere eigenaar bewoners (VROM en VNG, 2006). In de presentatie van Sabine Verkroost  ziet u bovenstaande informatie terug.

De doelgroep in actie krijgen vraagt speciale aandacht

Om oudere huurders en eigenaar-bewoners in 'actie' te krijgen om hun woning aan te passen, is het noodzakelijk de doelgroep te leren kennen. Voor een effectieve benadering is het belangrijk de doelgroep in segmenten onder te verdelen, bijvoorbeeld jongere senioren (55+, fit, werkend, koopkrachtig en lastig te bereiken), een middengroep (vanaf 70 jaar; vaak nog gezond, vitaal, koopkrachtig) en oude senioren (80+; fysieke, cognitieve en financiële beperkingen, lagere opleiding en goed bereikbaar). Elke groep vraagt een andere, meerjarige benadering en positionering van woningaanpassingen. De samenvatting van de presentatie van Mieke Koot gaat dieper in op het activeren van de doelgroep.

Er zijn veel instrumenten ter ondersteuning

Als woningcorporatie en gemeente hoeft u het wiel niet opnieuw uit te vinden. Er zijn partijen u voorgegaan! De provincie Utrecht heeft voor haar programma Uw huis Uw toekomst een draaiboek ontwikkeld voor gemeenten. Hierin komen alle middelen aan bod die een gemeente kan inzetten om senioren in woningen te stimuleren tot het aanpassen van de woning. De provincie Gelderland heeft voor gemeenten en corporaties een Leidraad Opplussen. In de leidraad is een stappenplan opgenomen waarmee organisaties het Opplussen Nieuwe Stijl kunnen vormgeven, van initiatief tot en met de evaluatie. 

AntisliptrapDe online-instrumenten Huistest en Blijvend Thuis zijn beschikbaar om individuele senioren een eigen woningadvies te geven. Informatie over geschikte hulpmiddelen is te vinden in de Vilans Hulpmiddelenwijzer. Voor meer diepgang kunt u het Keuzemodel Opplussen eigen woningbezit gebruiken, een instrument van de provincie Noord-Holland. Dit keuzemodel helpt u nauwgezet bij de definitie van de doelgroep, het bepalen van het projectgebied en het beschrijven van de projectaanpak.

In de Leskist Gemakkelijk Wonen ontdekken leerlingen van groep 7/8 van de basisschool samen met senioren - bijvoorbeeld hun grootouders of oudere buren - op een speelse en vernieuwende manier hoe je een huis handiger en veiliger kunt maken; de senioren ontvangen tijdens een door de leerlingen georganiseerde eindbijeenkomst een Junior Woonadvies.

En nu: aan de slag!

Met dit overzicht weet u dat alle partijen belang hebben bij Opplussen Nieuwe Stijl. U kunt zich daarbij op specifieke deelsegmenten richten. Er zijn hulpmiddelen beschikbaar om u hierbij te ondersteunen. U kunt nu zelf in actie komen.

Informatie programmacyclus Opplussen Nieuwe Stijl

Een aantal voorbeelden

  • Lang zult u wonen - provincie Overijssel
  • Gewoon Gemak - gemeente Elburg
  • Vertrouwd Wonen - gemeenten Duiven/Westervoort. Zie ook onderstaand filmpje van Hart van Nederland over opplussen in Duiven/Westervoort. 

Verantwoording

Bovenstaande informatie is samengesteld in het kader van het programma W+W+Z=Maak het Samen! Dit programma wordt in opdracht van de ministeries van VWS en BZK uitgevoerd door het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg, Vilans en MOVISIE.

19-12-2013 12:16
Aedes Actiz