Onderzoek naar invloed van kunst en placebo's op gezondheid – Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg

0

Een helende omgeving heeft een aangetoond positief effect op het herstel van patiënten. Maar welke rol speelt kunst hierin? En is een mogelijke helende werking van kunst ook meetbaar? Het BETER Consortium onderzoekt voor het eerst op wetenschappelijk wijze de helende werking van kunst en placebo’s van kunst. Doel van het onderzoek, waar onder meer patiënten van Medisch Centrum Haaglanden aan meedoen, is om aanbevelingen te kunnen doen voor kwaliteitsverbetering in de praktijk. Het BETER Thuisonderzoek biedt particulieren de mogelijkheid ook deel te nemen.

Voor het onderzoek in het Medisch Centrum Haaglanden is een kunstroute met kunstwerken en placebo’s uitgezet. Deelnemende bezoekers lopen de route en geven hun bevindingen aan. Het Hersencentrum onderzoekt in het laboratorium hoe de hersenen reageren op (placebo)kunst. Fysiologische reacties van het lichaam – temperatuurschommelingen, spiersamentrekking, zweetsecretie en stabiliteit van de hartslag – worden gemeten. En de oogpoli, radiotherapie, EMG, het slaapcentrum en de Haemodialyse onderzoeken hoe kunst de ervaring van de omgeving bij patiënten positief kan beïnvloeden.

Samenwerking Kunst, Zorg en Wetenschap

De onderzoekexpositie BETER, de kunst van gezondheid loopt tot en met 8 februari 2013 en is een samenwerkingsverband tussen partners uit de kunst-, zorg- en wetenschappelijke sector,  waaronder TU Delft, de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, Het Behring Institute for Medical Research en het Ministerie van Economische zaken, Landbouw en Innovatie.

Meer informatie