Doorzettingsvermogen ouderen levert ontmoetingsplek op – Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg

0

Coalitie Erbij en het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg brengen in een reportageserie levendige ontmoetingsplekken in Nederland in beeld. Plekken waar mensen in gesprek raken. Waar ook mensen met een klein netwerk of mensen die zich eenzaam of geïsoleerd voelen, op hun gemak zijn. In de tweede aflevering bezoekt Carin Giesen het Senioren Ontmoetingspunt in Doetinchem, een succesvolle vorm van zelforganisatie.

Levendige ontmoetingsplekken
Carin Giesen bezoekt levendige ontmoetingsplekken in Nederland. Giesen is auteur van ‘Sonnevanck, thuis in een openbaar lokaal’ en als onderzoekster gespecialiseerd in sociale kwaliteit van openbare ruimtes. Met deze reportageserie willen Coalitie Erbij en Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg mensen en organisaties inspireren om samen te werken aan méér levendige ontmoetingsplekken in het land.

Senioren Ontmoetingspunt (SO)

Het SO is gevestigd in een voormalige technische school, verbouwd tot Cultuurcluster ’t Brewinc aan de rand van het stadscentrum van Doetinchem. Het SO is doordeweeks overdag geopend en in het weekend op zondagmiddag. Een paar avonden per week zijn er gerichte activiteiten. In 2013 werd het SO ruim 23 duizend keer bezocht, een stijging van 30 procent ten opzichte van 2012. Er kwamen 556 nieuwe bezoekers.

Bestuursvoorzitter Freek de Vos: “Het Senioren Ontmoetingspunt is een plek waar ouderen boven de vijftig elkaar kunnen ontmoeten en samen activiteiten ontplooien én die geheel draait op eigen kracht van de ouderen zelf. We willen er geen beroepskrachten bij hebben. Want die redeneren vanuit hun opleiding en visie, en dan zijn ze toch weer te veel van bovenaf bezig. Bovendien krijgen zij er geld voor, terwijl wij hier alles vrijwillig doen.”

In het jaarverslag van 2012: “De vrijwilligers zijn verknocht aan het SO. Er zijn bijna geen mutaties. Nieuwe vrijwilligers bieden zich spontaan aan.”

Lees het volledige artikel (pdf, 387 kb)