Buurtsteunpunten bereiken eenzame mensen – Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg

0

De buurtsteunpunten ‘Bij Bosshardt’ van het Leger des Heils bereikt eenzame mensen die zich ook daadwerkelijk minder eenzaam hierdoor voelen. Dit blijkt uit een onderzoek van de Vrije Universiteit van Amsterdam. Veel projecten tegen eenzaamheid bereiken vaak of de doelgroep niet, of hebben nauwelijks effect op de gevoelens van eenzaamheid.

Uit het onderzoek blijkt dat vooral eenzame en contactarme buurtbewoners Bij Bosshardt weten te vinden. Medewerkers gaan actief op zoek en verwijzen mensen die het nodig hebben door naar de juiste instanties. Er komt een gevarieerde groep naar de buurtsteunpunten voor koffie, een praatje, een maaltijd of een activiteit. De gescheiden en verduwde mensen zijn oververtegenwoordigd. Nederland heeft nu vijftien Bij Bosshardts buurtsteunpunten in verschillende gemeenten die maandelijks 1.500 buurtbewoners bereiken.

Eigen maatschappelijke steunsysteem

De respondenten zijn erg tevreden over de Bij Bosshardt buurtsteunpunten. Ruim de helft van de respondenten komt twee keer in de week of vaker in het buurtsteunpunt. Een op de zes respondenten zegt zelfs altijd te komen als het open is. Bijna de helft van de respondenten voelt zich door Bij Bosshardt meer erbij horen of minder eenzaam. Zeven op de tien respondenten legden nieuwe contacten of komen vaker de deur uit. Bijzonder is dat medewerkers en buurtbewoners een eigen maatschappelijke steunsysteem creƫren, door naar elkaar om te zien en door actief mee te werken aan het buurtsteunpunt.

Congres en handreiking eenzaamheid

Het Kenniscenrum Wonen-Zorg organiseert samen met De Coalitie Erbij op donderdag 16 februari een congres Bouwen tegen eenzaamheid over eenzaamheid en wonen. Verder werkt het Kenniscentrum samen met Movisie in het kader van het landelijke programma W+W+Z= Maak het samen aan een handreiking voor gemeenten en hun samenwerkingspartners over mogelijkheden om eenzaamheid aan te pakken. Houd de website in de gaten voor meer informatie over het congres en over de handreiking!

Meer informatie

  • Nieuwsbericht Leger des Heils ‘Bij Bosshardt’
  • Webdossier Eenzaamheid