Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg – Waddinxveen heeft primeur Burenhulpcentrale

0

09-03-2007

In Waddinxveen gaat een voor Nederland uniek proefproject van start: de Burenhulpcentrale. In het project wordt burenhulp op een slimme manier georganiseerd en toegankelijk gemaakt. De proef vindt plaats in het Gouwedorp en is een initiatief van woningcorporatie Woonpartners Midden-Holland.

Koploper

Elders in Nederland staan nog zes burenhulpproject in de startblokken. “Maar wij liggen enkele weken voorop. Wij kunnen waarschijnlijk ook als eerste beginnen”, zegt P. Kamp van Woonpartners Midden-Holland.
De Burenhulpcentrale is een digitale telefooncentrale die vraag en aanbod van burenhulp automatisch aan elkaar koppelt. Mensen zijn vaak bereid om iets voor een ander te doen, zoals een postpakketje wegbrengen of een lamp vervangen. Via de burenhulpcentrale kunnen mensen makkelijk hulp vragen én kunnen mensen die een steentje bij willen dragen een aanbod doen. Door een telefoonnummer te bellen worden mensen direct doorverbonden met iemand uit de buurt die zin, tijd en gelegenheid heeft.

Vrijwilligers

Uit onderzoek blijkt dat veel mensen bereid zijn om anderen te helpen met karweitjes, maar dan wel op een tijdstip dat het uitkomt. Dat gegeven heeft Woonpartners in de organisatie van het project meegenomen. “Wij hebben dus een bestand nodig van ongeveer dertig procent van de 2.000 wijkbewoners in Groenswaard”, zegt Kamp: “Als iemand met een vraag komt, moeten wij een lijst kunnen afwerken. Het geeft niet als de eerste vijf mensen van de lijst nee zeggen, als de zesde maar tijd heeft om de klus te klaren.” Binnenkort gaan twintig vrijwilligers van het project de wijk in om tekst en uitleg over de burenhulpcentrale te geven.
(Bron: Algemeen Dagblad)

Concept

Het concept van de Burenhulpcentrale bestaat uit:

  • Enthousiaste mensen, zowel burgers als professionals, die er werk van willen maken.
  • Mensen in de buurt die hebben aangegeven wel eens iets voor iemand uit de buurt te willen doen.
  • Een superslimme automatische telefooncentrale gekoppeld aan een database.
  • Een coördinator/helpdesk.
  • Een ondersteunend netwerk van burgers, bewoners- en vrijwilligersorganisaties, gemeente, woningcorporaties, zorg- en welzijnsinstellingen en maatschappelijke -en religieuze organisaties.

Naast Waddinxveen worden op dit moment ook in Delft, Leiden, Den Haag, Zeist, Emmen en Nijmegen voorbereidingen getroffen voor een pilot met de burenhulpcentrale.
De burenhulpcentrale is opgenomen in het programma Keer de verloedering van de SEV, die daarmee de verantwoordelijkheid voor de evaluatie op zich heeft genomen.

Meer weten?

Op de Project!mpulsbijeenkomsten in april 2007 wordt de Burenhulpcentrale gepresenteerd.
Lees een eerder nieuwsbericht op deze site over dit onderwerp
Lees meer over de evaluatie door de SEV