Sorbetijs maken in een zakje = in tien minuten klaar

0
Rate this post

Als je hier nieuw bent, dan vind je het misschien ook leuk om mijn blog op Facebook of Bloglovin te volgen. In ieder geval bedankt voor je bezoek!

DSC05804bWe waren vorige week in engeland.

Bij een bezoek aan een landhuis (Audley End) waren er acteurs aanwezig die lieten zien hoe het leven van het personeel er vroeger uitzag.

Een van deze koks legde daar uit dat al lang voor de komst van de vriezer roomijs en sorbetijs werd gemaakt.
Het basisprincipe om snel ijs te maken zonder vriezer was heel eenvoudig;

Je vult een kom met zout en ijsblokjes.Je doet de ijsmix in een (leeg)ijzeren conserveblikje.Die zet je in de kom. En dan moet je tien minuten regelmatig het blikje bewegen in de kom en regelmatig de ijsmix blijven roeren totdat het ijs wordt.

Door het zout wordt het smeltpunt veel lager, waardoor alles veel kouder wordt.
Het ijzer van het conservenblikje geleid goed, waardoor de kou van het zoute ijswater wordt overgedragen aan de ijsmix.Dit deed mij denken aan de methode van roomijs in een zakje. Dit had ik ooit een keer op internet gezien.

En omdat het zulk mooi weer was de afgelopen dagen, heb ik dus als toetje vandaag perenijs-in-een-zakje gemaakt van een potje stoofperen.Door deze methode kregen de ijskristallen bij mij geen kans, waardoor ik prachtige fluweelachtige structuur kreeg. Ik heb geen ijsmachine thuis, dus dit is voor ons een hit.

Leuk als je snel een keer ijs op tafel wilt zetten of als je met je kinderen een wetenschappelijk experimentje wil doen omdat ze lamlendig zijn geworden door de hitte 🙂

Het recept voor perenijs
– Pot/blik vruchten op lichte siroop a 500 ml
– 2 ziplock zakjes van 1,5 liter. Of 1 van 1 liter en een grotere van 1,5 liter.
–  5 eetlepels tafelzout
– ongeveer 25 ijsblokjes / genoeg ijs om het binnenste zakje voor 2/3e te bedekken.
– 1 theedoek

Pureer het fruit. Je kan natuurlijk ook vers fruit nemen en daar naar smaak was suiker aan toevoegen. Zeker nu het zomer wordt en het fruit steeds zoeter en zachter wordt.
Vul 1 ziplock zakje met de puree en doe deze goed dicht.

Doe het zout in het andere zakje en voeg de ijsblokjes toe. Roer het zout en de ijsblokjes goed door elkaar en doe het afgesloten pureezakje bij het ijs. Zip ook dit zakje dicht.
Doe het ijszakje in een theedoek een schud het 5 a 10 minuten heen en weer totdat het sorbetijs zich heeft gevormd.

  • Schep het ijs vervolgens in bakjes.
  • En eten maar.
  • Sneller kan volgens mij niet.

Tip: Voor je het vruchtenijs uit het zakje schept, spoel het zakje kort af met koud water. Dan minimaliseert de kans dat je het zout van de buitenkant mee schept in je schaaltjes.

Zou de Zoku-ijsmaker ook op deze manier werken?