S M

Hét informatiepunt voor professionals
op het gebied van wonen, welzijn en zorg

Blog - Zorg voor elkaarhuis Klein ARMelisweerd: wonen, werken en zorgen vanuit de kracht van de plek

Ad en Toos doen al jaren niet anders: zij vangen mensen op die vastlopen in het leven op en begeleiden hen. Ze zijn begonnen met het opvangen van dak- en thuislozen. In 1992 zijn zij het ‘Zorg voor elkaar Huis Klein ARMelisweerd’ gestart. Een kleinschalig, particulier zorginitiatief op een prachtig gelegen terrein aan de rand van Utrecht tussen bos en sportvelden. Kenniscentrum adviseur Yvonne Witter en Danielle Swart en Niels Bartels van de Leyden Academy gingen op bezoek.

Hulp, begeleiding, zingeving en creativiteit

Het huis is samen met het Kringloop Centrum Utrecht onderdeel van de Stichting de Alternatieve Renovatie Maatschappij (A.R.M.). 'Wij bieden hulp, begeleiding, zingeving en creativiteit', zegt Toos. 'Allemaal zonder subsidie want daar zijn wij wars van', vult Ad aan. De bewoners zijn zeer divers. Er wonen zes mensen met beperkingen, waaronder jongeren met autisme. De bewoners krijgen zeven dagen per week, 24 uur per dag begeleiding van zorgorganisaties van buitenaf. Overdag hebben zij dagbesteding, zoals het werken in de camping. 'Dat kunnen wij niet meer bieden, want wij zijn ook al de zeventig ver gepasseerd', lacht Ad.

Divers gezelschap

Daarnaast wonen er ook twee studenten. Zij wonen hier voor één tot maximaal twee jaar. Sommigen voelen zich erg betrokken en doen actief mee met de activiteiten. Anderen zijn nog wat meer gericht op hun oorspronkelijke thuis. Verder komen ouderen hier voor de dagopvang. Erik is één van de vrijwilligers. Hij verzorgt de moestuin. Naast zijn betaalde baan is hij één dag per week in de weer met de tuin. 'Ik vind het belangrijk me nuttig te voelen en het leuk te hebben met elkaar.' De bewoners hebben het ook fijn met elkaar: zij drinken gezamenlijk koffie, eten één keer per week samen, maken in de zomer een kampvuur, vieren verjaardagen samen en helpen op de tuin- en brocantemarkt. 

Kampeerplekken en blokhutten

Er is ook plek voor 'Vrienden op de fiets', dus fietsers die een nachtje willen blijven om de volgende dag weer verder te fietsen. Er zijn blokhutten voor groepen beschikbaar en plekken voor campers. De bewoners helpen met het werk dat het verhuren van de kampeerplekken en de blokhutten met zich meebrengt. Ook helpen zij bij de verzorging van de geiten, kippen, honden en katten die ook op het terrein verblijven. 'Iedereen kan een bijdrage leveren en wonen op een veilige plek waar zij waardering krijgen.'

Nieuwe beheerders, vrijwilligers en bewoners gezocht

'Ad is altijd bezig. Hij doet iedere avond voor het slapen gaan de laatste check. Dan kijkt hij of de dieren voldoende te eten hebben. Of alles in orde is met iedereen. Maar we willen het wel iets rustiger aan gaan doen. Daarom zoeken we een echtpaar dat het beheer wil verzorgen’, vertelt Toos. Ook is hulp van vrijwilligers welkom. Zij zoeken ook nog meer bewoners. Zij hebben namelijk nog vijf appartementen beschikbaar voor mensen die 65 jaar of ouder zijn, nog redelijk zelfstandig zijn en affiniteit hebben met het wonen in een woongemeenschap. De bedoeling is dat zij ook naar elkaar omkijken. En dat er ook interactie is met de andere bewoners, zodat ouderen voor jongeren en jongeren voor ouderen klaar staan. Eén zekerheid hebben alle bewoners: Ad en Toos zijn er altijd voor iedere bewoner!

07-06-2018

Yvonne Witter

Door Yvonne Witter, adviseur bij het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg. Binnen het Kenniscentrum richt zij zich op de thema's: Lokale Kracht, woonvariaties, kleurrijk wonen, welzijn en zorg en buur(t)projecten.

2018 (13)

2017 (16)

2016 (13)

2015 (19)

2014 (13)

2013 (16)

2012 (16)

2011 (5)

2010 (3)

E F