S M

Hét informatiepunt voor professionals
op het gebied van wonen, welzijn en zorg

Blog - Mijn woondroomwens is….

…..op dit moment behoorlijk veelkleurig. Soms droom ik ervan om te gaan wonen in een meergeneratie-wooncomplex. Soms droom ik van een klein appartementje in Amsterdam met uitzicht op het IJ waar alle voorzieningen ook op cultureel gebied dichtbij zijn. Of van een huisje aan zee om eindeloos vaak strandwandelingen te maken. 

Maar heel regelmatig zie ik mezelf ook wel oud worden in het kleine stadje waar ik al zo lang woon en waar ik zoveel mensen ken. Het huis is niet bepaald een droomhuis, maar het is comfortabel en met wat technologische aanpassingen kan ik daar lang blijven. Ik kan daar best goed oud worden. Zeker als ik het initiatief neem om met een aantal mensen in de buurt af te spreken elkaar te ontmoeten, samen te eten en activiteiten te ondernemen. Zoals Andrea met het burgerinitiatief Twiedrie in Katwijk heeft gedaan. Het hangt van allerlei factoren af welke woondroom waarheid wordt.

Woondromen55+: inspiratie- en doeboek over gemeenschappelijk wonen

Een dorps dijkhuisje of la Palma

Tijdens het congres Expeditie Begonia hebben wij bezoekers, jong en oud, professional en vrijwilliger, gevraagd hun woondroomwens in te vullen. Ook via Facebook hebben wij hiertoe een oproep gedaan. Daarnaast heb ik op het Festival of Older People deelnemers aan mijn workshop gevraagd hun woondroom te delen. Een divers gezelschap van alle leeftijden en achtergronden heeft hun woondromen opgeschreven. Een genot om al deze woonwensen te lezen! En zoals verwacht zijn de dromen heel divers. Er waren meer mensen met ‘wisselvallige’ woonwensen zoals ik. Zo had iemand opgeschreven: ‘Mijn woondroomwens is: blijven wonen in mijn dorpse dijkhuisje of verhuizen naar La Palma waar vrienden wonen.’ 

Sommige mensen gaven aan dat hun woondroom al is uitgekomen! Dat is natuurlijk ook leuk om te lezen, zoals deze reactie: ‘Ik woon al 13 jaar in een woongemeenschap, 36 personen als familie met ups en downs, duurzaam appartement, mooi, ruim, tuin, zon en vertier.’ Of iemand die al lange tijd geniet van het huurappartement vlakbij voorzieningen in een prettige buurt. ‘Niet ruim maar wel knus en ik voel me er veilig, op mijn gemak.’

Woongroep Anand Joti. Foto door Alex Sievers in boek Woondromen.

Eigen initiatief

Bij het lezen van al die woondroomwensen viel mij een aantal zaken op. Zo schreven diverse mensen dat zij eigen initiatief van mensen verwachten. ‘Mijn woondroomwens is dat mensen zelf meer op zoek gaan naar verbeteringen, oplossingen, verantwoordelijkheid nemen, in plaats van wachten op wat anderen voor hen gaan doen.’ Dat is een mooi streven maar niet iedereen is hiertoe in staat. Gelukkig zijn daar de wooncoaches en seniorenconsulenten voor. 

Verder zag ik aan de antwoorden dat een behoorlijk aantal inzenders zelf al aan het nadenken is. ‘Ik wil in mijn eigen huis blijven wonen. Bij de bouw hebben we al nagedacht over levensloopbestendig wonen en het huis op een aantal punten aangepast. We wonen in een wijkje met allerlei leeftijden en investeren zelf in contacten met de jongere generatie.’ Dat is ook belangrijk want zoals professor de Jong-Gierveld ons aanraadt: houd je konvooi op orde. Investeer in relaties van diverse leeftijden. Ook hierbij geldt dat je maar net over die vaardigheden moet beschikken. Gelukkig zijn er steeds meer projecten voor mensen die hun netwerk willen uitbreiden.

‘Samen met vrienden oud worden en genieten en indien nodig zorg door bekende verzorgers laten leveren.’ Dat hoor je wel vaker mensen zeggen en las ik ook op de formulieren terug. Toch geeft een groot deel aan dat zij graag met mensen van verschillende leeftijden willen wonen. ‘Ik wil graag met meerdere generaties in een complex wonen, met vrienden en hun kinderen.’ Sommige maken er werk van en gaan dit daadwerkelijk doen. Zij vragen zich hierbij vaak af hoe zij dit kunnen aanpakken. Het boek Woondromen55+, inspiratie- en doeboek kan hen hierbij helpen.

Woongroep Het Kwarteel. Foto door Alex Sievers in boek Woondromen.

Ruimte voor ontmoeting

Het woord ‘verbinding’ komt bij de meeste woondroomwensen voor net als ‘ontmoeting’. Dat vinden veel mensen erg belangrijk. ‘Ik wil in verbinding met de buurt staan’, las ik regelmatig. ‘Met plekken waar ik mensen kan ontmoeten.’ Een flink aantal droomde van ruimten voor ontmoeting zoals een dorpshuis of een wijkcentrum.

Een prachtig antwoord vond ik deze: ‘Wonen op maat met veel licht en lucht, steeds in overeenstemming met de levensfase.’ Daar kan ik me ook alles bij voorstellen. Jonge gezinnen die de stad uitgaan op zoek naar meer ruimte. Ouderen die juist naar de stad teruggaan vanwege de voorzieningen en de reuring. Mensen die kleiner willen wonen als zij alleen zijn komen te staan. Mensen die een andere woonruimte zoeken nadat zij een beperking hebben. Het blijft lastig te voorspellen.

Oud worden in een caravan

Maar deze woondroomwens maakte op mij de meeste indruk: ‘Woonhofje met een mix van bewoners, nabij een buurthuis of mobiele hulppost voor zorg en ondersteuning. En qua sfeer: zoals ‘het dorp’ van Wim Sonneveld.’ Mijn eigen gedachten dwaalden af van dat ultieme woondroomliedje. Ik dacht daarbij terug aan de plek waar ik ben opgegroeid. Mijn vader heeft geen tuinpad, nooit gehad zelfs. ik ben opgegroeid in een jarenzestigflat. Mijn opa en oma hadden wèl een tuinpad, in een stacaravan waar zij de lente en zomer doorbrachten. In de winter verbleven ze drie hoog achter in Amsterdam. 

Al luisterend naar het liedje van Sonneveld dacht ik terug aan die stacaravan. Wat was ik daar graag! Krap, maar met een geweldige veranda. Knus en iedereen kende en hielp elkaar. De campingwinkel nabij en jong en oud verbleef er. Toch ook een soort dorp. Een meergeneratiecomplex aan zee, met zon en strand. Met maar één minpuntje: hoe kan ik mijn andere helft overtuigen dat we oud moeten worden in een stacaravan?

31-10-2017

Yvonne Witter

Door Yvonne Witter, adviseur bij het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg. Binnen het Kenniscentrum richt zij zich op de thema's: Lokale Kracht, woonvariaties, kleurrijk wonen, welzijn en zorg en buur(t)projecten.

2018 (13)

2017 (16)

2016 (13)

2015 (19)

2014 (13)

2013 (16)

2012 (16)

2011 (5)

2010 (3)

E F