S M

Hét informatiepunt voor professionals
op het gebied van wonen, welzijn en zorg

Blog - Mensen eerst! Een fundamentele keuze

Mensen willen zoveel mogelijk thuis blijven wonen. Zijn onze huizen daar geschikt voor? Kan onze zorg dat aan? Zijn onze wijken, dorpen bestendig? We hebben het over woonzorgconcepten. Maar waar blijven de mensen in dit verhaal? Mijn mantra is: mensen eerst!

Waar zijn de mensen?

Ondersteuning moet erop gericht zijn dat burgers zo lang mogelijk in de eigen leefomgeving kunnen blijven’. Dat schreef de minister twee jaar geleden in de Wet maatschappelijke ondersteuning. En nu? Nu hebben we het over woonzorgconcepten. Natuurlijk: het is handig. Efficiënt. We kunnen concepten maken voor dementerende ouderen. Concepten voor mensen die lijden aan de gevolgen van een beroerte. Concepten voor ouderen die niet meer goed ter been zijn. Hulp op maat heet dat. Voor iedere beperking is er een hokje. Maar wie wil daar in?

Niet opgesloten in woonzorgconcept

Ik ben beperkt. Al mijn hele leven. Maar ik ben ook wethouder. Ik ben buurvrouw, weduwe, toerist, schrijver, muziekliefhebber. Ik ben vooral niet mijn beperking! Ik ben alles tegelijk, als mens uniek en daarom pas ik niet in een hokje. Daar wil ik niet in. Zoals u ook niet in een hokje past, niemand past in een hokje. Mensen willen zijn wie ze zijn. U herinnert mij aan mijn beperking. Omdat ik ergens niet bij kan, of niet in kan, of omdat er geen werk is. Dát maakt mij beperkt. Ik pleit voor huizen die toegankelijk zijn voor iedereen. Ik pleit voor een samenleving waarbij mensen het middelpunt zijn. Voor geen goud zou ik opgesloten willen zijn in een woonzorgconcept. Ik wil vrij zijn. Niet denken aan beperkingen maar aan alle mogelijkheden en mensen die de wereld mij biedt.

Vraag af en toe hulp aan de buurman

Toen u vanochtend de deur uitstapte, stapte u over een drempel. Waarschijnlijk heeft u daar niet op gelet, want dat ging vanzelf. Op een dag wordt u wakker en merkt u dat er een drempel is en kost het moeite om eroverheen te stappen. Hoe ouder u wordt hoe meer moeite het kost. Wat doet u? Aan u de keuze. Blijft u binnen? Verhuist u naar een zorgcentrum waar u nooit meer over een drempel heen hoeft te stappen? Samen met allemaal anderen die dat ook niet willen... Of stapt u eroverheen, laat u zichzelf niet beperken, vraagt u af en toe eens hulp aan de buurman. De wereld is buiten!

Inclusieve samenleving met mensen als uitgangspunt

Natuurlijk zijn er ook mensen die niet over drempels heen willen of kunnen stappen. Die steun en zorg nodig hebben. Mensen die baat hebben bij een woonzorgconcept. Maar ik pleit voor huizen die levensloopbestendig zijn, die toegankelijk zijn voor iedereen. Voor een samenleving waarin we de mensen als uitgangspunt nemen. Niet hun beperkingen en oplossingen daarvoor. Ik pleit voor vrijheid, een inclusieve samenleving waarin ieder mens met elke leeftijd, beperking en talent zich kan ontplooien. Geniet van uw verschil.

Als u straks 80 bent, wens ik u toe dat u thuis woont. Omringd door mensen die van u houden. Maar vooral wens ik dat u over drempels heen durft te stappen. En dat u geniet van de wereld om u heen. Dat u leeft, zich een mens voelt. Ik zeg: mensen eerst!

27-02-2017 13:00

Yolan Koster
Door Yolan Koster, wethouder sociaal domein in Woerden. Zij verzorgde een van de pitches tijdens de Bestuurdersbijeenkomst van het Kenniscentrum op 9 februari 2017 in Ede.

2018 (13)

2017 (16)

2016 (13)

2015 (19)

2014 (13)

2013 (16)

2012 (16)

2011 (5)

2010 (3)

E F