S M

Hét informatiepunt voor professionals
op het gebied van wonen, welzijn en zorg

The postman always rings twice

Een ‘age-friendly’ samenleving denkt niet in hokjes. Om ouderen te ondersteunen moeten alle bronnen worden benut, ook uit onverwachte hoek. Wat dacht u van de postbode? Tijdens haar vakantie was Daniëlle Harkes getuige van een mooi staaltje zorgondersteuning uit onverwachte hoek. Ze schreef er een blog over. 

Zelfgekozen isolement in Schotland

Dit voorjaar was ik in het noordwesten van Schotland, een verlaten en dunbevolkt gebied. De route van de postbode is er onderdeel van het openbaar vervoer. En zo reed ik na een trektocht van een paar dagen in de wildernis met de postbode mee van Altnaharra naar Lairg. Bij een eenzaam huisje in het niets stopte ze om een houten hendel bij de brievenbus omlaag te zetten. Ik zag haar geen post bezorgen of meenemen. Op mijn vraag wat ze deed, antwoordde ze dat in het huisje een oude man woonde, “alone and in his nineties”. 

Elke dag zette hij de hendel omhoog zodat de postbode wist dat alles goed was. En zij zette hem weer omlaag, zodat hij wist dat ze langs was geweest. “Dat zal wel eenzaam zijn” zei ik, want er was in de verste verte geen ander huis te zien. “He loves it”, was haar antwoord. "The village is too busy for him.” En ik maar kijken waar nu eigenlijk het dorp was toen we daar uiteindelijk aangekomen waren.

Franse en Vlaamse postbodes checken welzijn ouderen

Terug in Nederland las ik het bericht dat in de plattelandsgebieden rond Dijon in Frankrijk een proef loopt waarbij postbodes getraind worden om bij geïsoleerd wonende ouderen een check uit te voeren naar hun behoefte aan ondersteuning en om een rol te spelen bij het afleveren van medicijnen en boodschappen. Zo kunnen ze helpen om ouderen langer thuis te laten wonen en om ze, als het nodig is, toe te leiden naar zorg of begeleiding. 

In het Vlaamse Hasselt loopt een vergelijkbaar experiment, zo meldde Trouw vorige week. In een ander zomers Frans bericht las ik dat postbodes tijdens de hittegolf (le canicule!) een preventief bezoek mogen brengen aan ouderen of mensen met een handicap. De gemeente informeert de postbode over de kwetsbare personen op hun route. De postbode gaat langs en checkt of alles goed gaat; genoeg drinken, in de schaduw zitten. Misschien een beetje betuttelend maar na de hoge sterftecijfers onder ouderen tijdens de zomerhitte van een aantal jaar geleden, is men in Frankrijk erg alert.

Niet bij voorbaat in het hokje van de zorg

Het leuke aan deze voorbeelden is dat de ondersteuning van ouderen bij het langer zelfstandig thuis wonen uit een heel andere bron komt. Er wordt niet direct gedacht aan professionele zorgverleners of juist aan het andere uiterste, altijd de familie inschakelen. Door de reguliere voorzieningen te gebruiken blijven ouderen onderdeel van de samenleving en worden ze niet bij voorbaat al in het hokje van de zorg geplaatst.

18-08-2015

Meer informatie

Danielle Harkes

Door Daniëlle Harkes, manager van het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg. De samenwerking tussen woningcorporaties, zorg- en welzijnsorganisaties en gemeenten en de ontwikkeling van woonservicegebieden en multifunctionele accomodaties zijn binnen het Kenniscentrum haar aandachtsgebieden.

2018 (13)

2017 (16)

2016 (13)

2015 (19)

2014 (13)

2013 (16)

2012 (16)

2011 (5)

2010 (3)

E F