S M

Hét informatiepunt voor professionals
op het gebied van wonen, welzijn en zorg

Meer veerkracht, langer thuis

De meeste mensen willen in hun eigen vertrouwde buurt blijven wonen. Ook als zij ouder worden en meer hulp nodig hebben. Dat krijgen we telkens te horen bij de gesprekken die we voeren met corporaties vanwege ons onderzoek naar de verhuurbaarheid van seniorenwoningen. ‘Het sociale netwerk is voor mensen erg belangrijk. Dat speelt bij hen een grote rol in de keuze bij het wonen.’ Om langer thuis te kunnen is veerkracht nodig. En een vertrouwde buurt en een netwerk dragen hieraan bij. Gelukkig zijn er mooie initiatieven in het land te vinden die de inspelen op het vergroten van de veerkracht. Een aantal van deze initiatieven kwam ik tegen bij de regiobijeenkomsten van het Fonds NutsOhra.

EET met je hart, foto: Babs van Geel Fotografie

Programma van Fonds NutsOhra

Het fonds roept mensen op met projectideeën te komen gericht op kwetsbare ouderen boven de 65 jaar en verdeelt 12 miljoen euro verspreid over 3 jaar. Het programma loopt van februari 2015 en eindigt in 2018. Er komen vijf momenten waarop mensen projecten kunnen indienen. Het gaat daarbij om vernieuwende projecten maar ook om projecten die bestaande succesvolle aanpakken verspreiden. Het programma richt zich op de thema’s mobiliteit en bewegen & meedoen en netwerk. En daarmee slaat het fonds precies de spijker op zijn kop. Want dat zijn de thema’s die er zeker toe doen als het gaat om langer thuis kunnen blijven wonen. Het gaat zowel om vernieuwende projecten als om projecten die bestaande succesvolle aanpakken verspreiden. 

EET met je hart

Een van de projecten die onder de laatste categorie valt is het project EET met je hart. Het initiatief draait al in verschillende gemeenten en de initiatiefneemster wil het graag ‘uitrollen.’ Nou, dat rollen mag wat mij betreft in een heel hoog tempo want het is erg kansrijk. De initiatiefneemster Babs van Geel is op het idee gekomen toen zij een tijdens het maken van een fotodocumentaire over de eenzaamheid van de ouderdom Greet ontmoette, een leuke, oudere vrouw die door haar beperkte mobiliteit erg eenzaam is geworden. Ze kwam bijna de deur niet meer uit. Babs bedacht dat het heerlijk zou zijn als ze weer eens op stap ging, iets wat Greet ook graag wilde. Ze stapte op lokale restaurants af en zo is EET met je hart geboren.

Gasten wordt gevraagd een vrijwillige bijdrage van een euro te doneren als ze in een deelnemend restaurant, hebben gegeten. Met de opbrengst van deze extra euro’s organiseert EET met je hart waardevolle ontmoetingen in de buurt voor mensen die eenzaam zijn. Een mooie verbinding met ondernemers in de wijk. Er kunnen allerlei activiteiten plaatsvinden. Zo is er een gedichtenmiddag geweest in Utrecht, hebben ouderen gevaren op een rondvaartboot in Den Bosch en was er een avond met Marokkaanse jongeren in Utrecht. De ouderen die meedoen betalen naar vermogen. Ze hoeven niets bij te dragen maar mogen een bijdrage geven na de activiteit. ‘Opvallend is dat de ouderen in de minst rijke buurten het meeste bijdragen. Dan geven ze 20 euro omdat ze zo’n leuke avond hebben gehad en andere buurtbewoners hebben ontmoet,’ zei Babs op de bijeenkomst. EET met je hart werkt samen met bedrijven, huisartsen, welzijnsorganisaties, horecaondernemers, thuiszorgorganisaties en andere organisaties. Vrijwilligers halen de mensen op van hun huis en brengen ze ook weer thuis. Het hogere doel van EET met je hart is anderen te inspireren in actie te komen voor de kwetsbare ouderen in hun eigen buurt. En die beweging is booming.

'Never give up on the things that make you smile'

Op de regiobijeenkomsten waren ook andere concrete projecten te zien maar ook veel mensen met prille of vergevorderde ideeën voor projecten. Allemaal gericht op het ondersteunen van ouderen bij het thuis wonen. Projecten om een moestuin te starten op een braakliggend terrein bij een verpleeghuis, projecten gericht op het bevorderen van onderlinge hulp in buurten of het wegwijs maken van ouderen op de iPad. Misschien niet heel innovatief maar wel effectief. En daar gaat het om. De slogan ‘Never give up on the things that make you smile’ stond op één van de sheets tijdens de regiobijeenkomsten van het Fonds. En dat is precies wat de mensen met de projectideeën doen. Dat levert een bijdrage aan hun eigen veerkracht en uiteindelijk ook aan die van kwetsbare ouderen, als hun idee werkelijk tot stand komt. Ik heb er alle vertrouwen in! En hoop dat er veel mooie projecten een kans krijgen!

24-02-2015 10:56

Meer informatie

Yvonne Witter

Door Yvonne Witter, adviseur bij het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg. Binnen het Kenniscentrum richt zij zich op de thema's: Lokale Kracht, woonvariaties, kleurrijk wonen, welzijn en zorg en buur(t)projecten.

2018 (13)

2017 (16)

2016 (13)

2015 (19)

2014 (13)

2013 (16)

2012 (16)

2011 (5)

2010 (3)

E F