Ik blijf thuis: 5 suggesties om uw eigen keuze te maken – Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg

0

Lekker thuis blijven wonen tot op hoge leeftijd is heel persoonlijk. Gelukkig is er steeds meer informatie om een keuze te kunnen maken die bij ú past. Hier de vijf aanraders die ik mijn grootouders anno nu zou meegeven.

Deze blog verscheen als gastblog op Alleszelf.nl

betrokkenheid_van_bewoners_4-3271846

Wat is thuis?

De meeste ouderen blijven thuis wonen in hun eigen woning. Maar wat is thuis? Dat is de plek waar je je prettig voelt. Dat kan het huis zijn waar je al jaren woont. Maar dat kan ook een woning zijn waar je nog niet zo lang woont. De overheid vraagt van mensen om op tijd na te denken over het ouder worden en maatregelen te nemen. Dat is buitengewoon lastig omdat de toekomst niet te voorspellen is. De oma van mijn man is bijna 100 geworden en heeft tot haar 99e zelfstandig in de woning gewoond die zij zelf in de jaren 30 heeft gebouwd. Niets geen trapleuningen, verhoogde toiletpot, of warm water in de keuken, maar veel trappen, losse kleedjes en snoeren op de grond. Had zij op haar 70e dan moeten verhuizen? Of 80e? Waar naartoe dan? Mijn grootouders verhuisden na hun 70e nog naar drie hoog achter in de Indische buurt in Amsterdam. En hebben in deze huurwoning bijna 20 jaar met veel plezier gewoond. Ja, ze hadden het zichzelf wellicht makkelijker kunnen maken. Wat zouden zij anno nu kunnen doen? Wat zou ik hen aanraden? Hieronder een top 5 aan suggesties.

1. Lang zult u wonen

Ik zou mijn grootouders en oma van mijn man nu verwijzen naar Lang zult u wonen. ‘Lang zult u wonen’ is een campagne die in bijna alle Overijsselse gemeenten loopt en die mensen informeert over het aanpassen van de eigen woning. Hoe kun je die veiliger maken met meer comfort? Misschien hadden ze er iets aan gehad, misschien ook niet.

2. Filmpjes woonvariaties

Ik zou samen met hen de vijf korte filmpjes kijken over verschillende woonvariaties, zoals wonen in een hofje, wonen met een groep vrienden en wonen als je dementie hebt. Gewoon, ter inspiratie. Om samen in gesprek te gaan. Ik heb met hen ook vaak gepraat over mijn eigen woonkeuzes. Opa en oma, zullen we een huis kopen of zouden we niet beter huren? Zij adviseerden mij ook altijd tot hun laatste dag.

3. Zoek en gebruik informatie van campagnes

Misschien zouden mijn grootouders samen met hun groepje waarmee ze altijd naar Het Karrewiel, een buurthuis, gingen naar een wooninformatiemarkt gaan. In de Foodvalley (dus de gemeenten Ede, Nijkerk, Veenendaal, Wageningen, Renswoude, Scherpenzeel, Rhenen)  is een prachtige campagne Woonbewust. Op die site staan veel bruikbare tips over het huis verbouwen en gezond en veilig wonen en nog veel meer op. Heel handig en bruikbaar ook als je niet in één van deze gemeenten woont. In Rotterdam nemen de partijen gezamenlijke maatregelen om te zorgen voor meer geschikte woningen en door de inzet van een ‘matchmaker’ urgente gevallen sneller aan een geschikte woning te helpen. Er zijn ‘veilig-in-huis-teams’ die ouderen adviseren over praktische maatregelen (brandmelders, trapleuningen etc). Op de informatieve site Grijswaard las ik dat in Zevenaar het project Aangenaam Wonen loopt waarbij woonadviseurs ook adviezen uitbrengen over langer thuis wonen. Zo is er op veel plekken informatie te halen. Het is soms even zoeken maar ook de vindbaarheid wordt beter!

4. Gebruik woningcorporaties en woonprofessionals

Mijn grootouders belden de corporatie destijds voor een andere woning. Nog steeds is dat een goede tip. Al hebben corporaties ook veel digitale informatie beschikbaar. En is er tegenwoordig ook Woonz met inzicht in aanbod van speciale seniorenwoningen. Bovendien hebben corporaties ook wel informatie over langer thuis wonen in de eigen huurwoning. Er zijn verhuismakelaars, woonadviseurs of woonconsulenten (soms in dienst bij corporaties) die mensen helpen en begeleiden.

5. Leen uw auto uit (inclusief uzelf)

De oma van mijn man had een eigen koophuis. Voor haar was het belangrijk om wekelijks zelf naar de kerk en de kapper te kunnen lopen en af en toe ergens een kopje koffie te drinken, een kaartje te leggen met vriendinnen of met ons. Zij had een auto maar geen rijbewijs. Als iemand op bezoek kwam, mocht degene de auto lenen. Inclusief oma! Dat was de voorwaarde. Zo kwam ze nog eens ergens anders. Een leuk uitje voor alle partijen. We gingen dan naar een kerk in een ander dorp waar zij anders weinig kwam, uit eten op een voor haar normaal onbereikbare plek. Die uitjes waren voor haar belangrijk om zelfstandig te kunnen blijven wonen. 

Conclusie

‘Lekker thuis blijven wonen’ is voor iedereen anders. Het hangt af van iemands leefstijl, voorkeuren, gezondheidssituatie en samenstelling van het huishouden. Gelukkig is er steeds meer informatie beschikbaar, op lokaal niveau, buurt- of wijkniveau; ook zijn er beurzen zoals de Liever Thuis-beurs en de 50plusbeurs. Samen met de andere bronnen in dit artikel zijn die goed om te bekijken of ze misschien interessante informatie opleveren voor nu of straks.

Mijn grootouders en oma van mijn man bleven lekker thuis. Met de huidige informatie was dat misschien in een ander huis geweest maar misschien ook wel niet….