S M

Hét informatiepunt voor professionals
op het gebied van wonen, welzijn en zorg

Zomer zonder eenzaamheid

De zomermaanden zijn voor veel mensen een verademing. Vakantie, een pauze van alle activiteiten en tijd om buiten door te brengen met barbecues, feesten, festivals en dagjes uit. Voor sommige mensen is deze periode stil. Te rustig zelfs. Juist omdat veel mensen met vakantie zijn, de scholen dicht zijn en het verenigingsleven op een laag pitje staat. Dat geldt voor jong maar met name voor oud. Steeds vaker organiseren welzijnsorganisaties, kerken zorgorganisaties en vrijwilligersorganisaties daarom in deze ‘stille’ periode zomerscholen, ontmoetingsmiddagen en andere activiteiten:

Zomerharten

Tijdens de zomermaanden organiseert De Riki Stichting, de ‘Zomerhartenwensen-actie’. Verzorgingscentra en Zonnebloemafdelingen mogen 10 hartenwensen van ouderen vervullen. Vaak gaan kinderen met ouderen in gesprek over hun wensen. Dat is een mooi voorbeeld van activiteiten in de stillere maanden.

Zondagmiddagcafé

De zondag wordt normaal gesproken al ervaren als een stille, wat eenzame dag. In de zomer is dat helemaal het geval! Stichting Thuishuis Amstelveen organiseert elke week een zondagmiddagcafe tussen in de Buurtkamer. Tegenover deze Buurtkamer ligt het recent geopende Thuishuis, een woonvorm voor ouderen die driegen te vereenzamen. Het Thuishuis Amstelveen bestaat uit zeven appartementen voor ouderen met eigen woon- en slaapkamer en een pantry. In de gezamenlijke grote keuken, hobbykamer en woonkamer ontmoeten de bewoners elkaar. Vrijwilligers ondernemen activiteiten met bewoners als daar behoefte aan is. 

Jeugdhonk voor ouderen

Inloopcentra - zoals het Odensehuis, voor mensen met dementie en hun partner - zijn ook belangrijk om eenzaamheid te verminderen. In een film over het Odensehuis noemde een mantelzorger het huis een ‘verlengstuk van de huiskamer’ en ook wel ‘een jeugdhonk, maar dan voor ouderen’. De maand juli zit bij het Odensehuis vol met activiteiten van het zangkoor tot natuurwandelingen. Ook is er een activiteit met het Stedelijk Museum die net als het Van Abbemuseum in Eindhoven kunst toegankelijk maakt voor mensen met Alzheimer (en andere vormen van dementie) en hun mantelzorgers.

Van Harte in de prijzen

In de zomermaanden zijn de Resto’s VanHarte ook gewoon open. Op 34 locaties in het land bieden deze laagdrempelige restaurants één of twee avonden per week een driegangendiner aan. Ook de prijs is laagdrempelig; voor 4 tot 7 euro staat er een gezonde en lekkere maaltijd op tafel. De restaurants zijn vaak gehuisvest in een school of buurthuis met een professionele keuken. Onlangs won het concept de Tom Sebastiaan Gans prijs van het Oranjefonds, uitgereikt aan organisaties die een actueel maatschappelijk probleem, zoals sociaal isolement, aanpakken.

Oproep nationale Eenzaamheidsprijs

Over prijzen gesproken: Coalitie Erbij heeft het initiatief genomen tot de Nationale Eenzaamheid Prijs. Het is een oproep om goede en inspirerende voorbeelden te delen van activiteiten die eenzaamheid verminderen of voorkomen. Bijvoorbeeld op het gebied van ouderenzorg, welzijnswerk, geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg of jeugdzorg. 

Iedereen kan zijn activiteit indienen voor de Nationale Eenzaamheid Prijs: professionals en vrijwilligers, zorg- en welzijnsorganisaties, bedrijven en geïnteresseerde burgers. Dit jaar is het thema ‘zorg tegen eenzaamheid.’ Hopelijk komen er mooie voorbeelden, projecten en initiatieven naar voren die anderen kunnen inspireren om eenzaamheid te voorkomen of te verminderen. Niet alleen gedurende de zomermaanden maar tijdens alle seizoenen.

07-07-2014 10:37

Yvonne Witter
Door Yvonne Witter, adviseur bij het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg. Binnen het Kenniscentrum richt zij zich op de thema's: Lokale Kracht, woonvariaties, kleurrijk wonen, welzijn en zorg en buur(t)projecten.

2018 (13)

2017 (16)

2016 (13)

2015 (19)

2014 (13)

2013 (16)

2012 (16)

2011 (5)

2010 (3)

E F