S M

Hét informatiepunt voor professionals
op het gebied van wonen, welzijn en zorg

In 10 minuten… 4 tips voor Lokale Kracht

De mega-ballon die ik als ID-coach krijg van de organisatie van het congres ‘Lokale Kracht: the next step’ is inderdaad mega! Ik stap de trein in en pas niet eens in een coupé. De omvang van de ballon illustreert de energie die ik in mijn werk als ID-coach heb ervaren; mega! Graag deel ik mijn ervaring.

Als ID-coach bied ik congresdeelnemers een speedcoach sessie aan met als thema 'hoe kom je van ideeën en inspiratie naar écht doen?' Ik hanteer 1 regel: de ID-coach sessie duurt 10 minuten. De verscheidenheid aan functies en organisaties is groot. De vragen van mijn bezoekers eveneens. Bijvoorbeeld: Hoe krijg ik mijn mensen mee? Hoe verhoud ik me in het spanningsveld tussen bewoners en politiek belang? Hoe kan ik door de bomen het bos weer zien? Ik wil overal bij betrokken zijn, maar dat trek ik niet meer. Wat nu?

Hieronder deel ik 4 tips die uit de ID-coach sessies zijn gekomen. Neem jezelf onder de loep en doe er je voordeel mee. Meteen, na het lezen van deze blog!

1. Durf het niet weten

Niks lijkt moeilijker dan het - even - niet te weten… En dat vervolgens ook nog eens open op tafel te leggen met de uitnodiging ‘wie denkt met me mee?’. Nergens ontstaan mooiere initiatieven dan wanneer je vanuit leegte samen op zoek gaat. Door die leegte bied je ruimte voor ideeën en ervaring van anderen. Dat heet tegenwoordig ook co-creatie.

2. Durf te vragen

Eigenlijk ken ik de sociale sector niet zo goed. Sluit ik met die commerciële achtergrond wel goed aan? Hoe krijgen we meer partijen aan tafel die met ons willen meedenken? We kennen de antwoorden niet. De betrokkenen daarentegen zelf wel! De verleiding is zo groot om vooral ‘over’ anderen te praten en ‘voor’ ze te denken. Vraag het ze gewoon zelf! En in de vraag zit tegelijkertijd de opening voor verder contact. 

3. Blijf in je eigen kracht

Ik wil zo graag ons management overtuigen dat we dit wijkanalyse-instrument moeten gebruiken. Hoe kan ik dat het beste doen? De valkuil ligt op de loer dat jij in de ongemakkelijke ‘verkoop- en overtuigstand’ schiet. Je bent niet meer authentiek, je boodschap ook niet meer. Ben je geen pitcher? Zoek dan de dialoog en blijf in je eigen kracht. 

4. Zorg goed voor… jezelf!

Een RIBW-begeleider gaat de wijk in. En wat ziet ze daar? Heel, heel veel kansen, nieuwe contacten, verbindingen. Een ambtenaar merkt dat de wethouder andere belangen heeft dan de burgers en schippert in dit spanningsveld. Of het nu hectiek of frustratie is, meerennen en eindeloos meebewegen helpt niet. Althans niet op langere termijn. Zeg STOP en ga terug naar je eigen drijfveren en uitgangspunten. Creëer opnieuw je eigen ruimte. En schep verwachtingen die je daadwerkelijk waar kunt maken. 

Vier praktijktips van mensen die stuk voor stuk hun eigen regie nemen rondom Lokale Kracht. “Zij zíjn de lokale kracht!”, concludeer ik. Met deze eenvoudige en ware conclusie bereik ik mijn eindbestemming. Ik vlieg met mijn mega-ballon de trein uit.

14-04-2014 16:29

Chantal van Arensbergen
Gastblog door Chantal van Arensbergen, trainer, coach en procesbegeleider. Zij helpt professionals en vrijwilligers om hun eigen regie én die van hun klanten te versterken. Dit doet ze vanuit haar eigen bedrijf Chantal van Arensbergen, Eigen regie in Zorg en Welzijn (www.cvana.nl). Daarnaast werkt ze als wandel- en ID-coach (van Idee naar Doen).

2018 (13)

2017 (16)

2016 (13)

2015 (19)

2014 (13)

2013 (16)

2012 (16)

2011 (5)

2010 (3)

E F