Grandma is hacking: innovatief ouder worden – Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg

0

Met een grote glimlach lopen bezoekers langs de expositie ‘G/OUD’, die in het kader van de Dutch Design Week tussen 18 en 26 oktober plaatsvond in Eindhoven. Maar de bezoekers kijken niet alleen, ze doen ook mee! De grote kracht van deze expositie over de toekomst van het ouder worden is dat een aantal actuele thema’s rond het ouder worden – zoals langer thuis wonen, bewegen, ontmoeten – op een verfrissende wijze en praktisch wordt gepresenteerd. Het inspireert en stimuleert en nodigt uit om actief inbreng te leveren. Bijvoorbeeld tijdens de tweedaagse ‘hackaton’, die jongeren, senioren, techneuten, studenten, beleidsmakers en designers samenbrengt om op zoek te gaan naar innovatieve oplossingen.

goud-2485707

Grandma is hacking!

‘Hacken’ is het vinden van toepassingen die niet door de maker van het middel bedoeld zijn, speciaal met betrekking tot computers, zo staat op de site van de expositie te lezen. Tijdens de ‘hackaton’ gaan mensen met elkaar nieuwe producten en diensten bedenken. Dat is hard nodig, zeker nu we met zijn allen ouder worden, voorzieningen schaarser worden en mensen langer thuis wonen en meer zelf moeten regelen voordat zij kunnen aankloppen voor professionele hulp. Dan is een goed netwerk van belang, maar ook een scala van nieuwe, gebruikersvriendelijke diensten. Diverse designers zijn al bezig met het ontwerpen van allerlei producten. Zo is op de tentoonstelling de ‘scootbag’ van Bart Keiren te zien, een soort tas die het veiligheidsvest op de scootmobiel kan vervangen. Maar ook anderen denken na over innovatieve producten. Neem nu het interactieve ‘ei’ van Martijn Peeters waarmee ouderen via draadloos internet kunnen aangeven zin te hebben in contact.

Lantaarnpaal als beweegtoestel

Op de tentoonstelling zijn ook waardevolle levenslessen en gedachten te vinden. Zo zijn in een oude archief kast in 51 verschillende weckpotten geplaatst. De titel van de verrijdbare kast is ‘Gedachten goed’ en het heeft als doel om immateriële zaken door te geven aan volgende generaties. De vormgeving is zo aansprekend dat je er bijna thuis aan wil beginnen om papieren in een pot te doen met lessen die je de jeugd zou willen doorgeven. Of andersom want we kunnen ook veel leren van kinderen, tieners en studenten. Maar ook zijn er bijna surrealistische, prachtige foto’s van Arjen Born te zien in ‘De maat der dingen’, over de relatie tussen ouderen en machines. En een uitleg over ‘Kwiek’, een beweegroute met straatmeubilair. Het beweegconcept laat zien hoe je een straatlantaarn als een beweegtoestel gebruikt. Niet nieuw misschien maar wel van belang en toch opvallend door de vormgeving is het boek ‘Even voorstellen’, een vriendenboek dat op spontane wijze inzicht geeft in iemands leven. Het doet denken aan een poëziealbum of vriendenboekje die op de basisscholen al jaren met groot succes rouleert. Kleine dingen die groot plezier kunnen brengen.

Gouden randje

Het is belangrijk dat mensen nadenken over het ouder worden, maar het is nog belangrijker dat dit door de gehele samenleving gebeurt. Door jong en oud, studenten en beleidsmakers en dan het liefste nog met elkaar. En op een originele, uitnodigende en aantrekkelijke manier zoals de bedenkers van ‘G/OUD’ hebben gedaan. Met zulke creatieve, reële en innovatieve exposities van ‘G/OUD’, de lezingen, de workshops en debatten wordt het nadenken over het ouder worden uitdagender en positiever en door meerdere generaties en disciplines gedeeld. En op die manier wordt de toekomst van het ouder worden meer gekleurd met een gouden randje.

De expositie ‘G/OUD’ was tot en met zondag 26 oktober gratis te bezichtigen tussen 11.00 en 18.00 uur in het Stadhuis, Stadhuisplein 1 in Eindhoven.