De Rollende Doorzetters van de Bijlmer

0

Wandelclub De Rollende Doorzetters bestaat uit bewoners van de Koornhorst, een wooncomplex voor senioren in de Bijlmer, die mee gaan doen aan een rollatorloop. Maar de term ‘doorzetters’ is voor deze bewoners veel breder van toepassing. Het complex verkeerde een tijdje in minder goede staat. De vitaliteit was eruit. Bewoners trokken zich terug.

Eigenaar van het wooncomplex corporatie Rochdale en zorgorganisatie Amstelring, die servicetaken verricht, grepen in. Zij zochten hulp van buitenaf om een veranderingsproces in gang te zetten. Met in de hoofdrol… de bewoners. Ze gingen aan de slag met het organiseren van ideeën-diners en het ondersteunen van bewonersinitiatieven, zoals het opzetten van een majongclub of songfestival. En het heeft gewerkt. Dat bleek op woensdag 3 september jongstleden tijdens een RollingStone-bijeenkomst in het wooncomplex.

koornhorst-8881525

Vasthouden en blijven trekken

RollingStone-bijeenkomsten, die onder de vlag van ‘Kracht In NL’ op diverse interessante plekken plaatsvinden, zijn bedoeld zijn om een uitwisseling op gang brengen tussen mensen die op lokaal niveau met nieuwe samenwerkingsvormen experimenteren en samen hun idealen willen realiseren. Birgit Oelkers is de drijvende kracht achter deze kleinschalige bijeenkomsten. Tijdens de bijeenkomst in de Bijlmer komt een aantal ‘community builders’ aan het woord: energieke bewoners die doorzetten. Ze kiezen voor een persoonlijke benadering om mensen het huis uit te krijgen, mee te laten doen aan activiteiten en hun talenten te benutten: ze bellen aan bij mensen uit het complex en nodigen hen uit. “Vasthouden en blijven trekken”, zegt een dame die ook zo’n rollende doorzetter is.

De bewoners hebben inmiddels diverse clubs opgericht en organiseren allerlei activiteiten. Op de RollingStone-bijeenkomst in De Bijlmer komen deelnemers, vrijwilligers, professionals en bewoners tot de conclusie dat een bestuur wel van belang is bij het complex. De bewonerscommissies vormen een schakel tussen verhuurders en bewoners. Een voorzitter van de bewonerscommissie van een ander wooncomplex zegt dat hij regelmatig benaderd wordt door bewoners en allerhande dingen oplost. “Ik ben echt een laagdrempelig aanspreekpunt.”

Samen optrekken

Op de vraag wat professionals kunnen doen voor bewoners, blijft het wat stil. Maar dan zegt een bewoonster: “Als wij iets willen organiseren, zullen we het tegen Amstelring zeggen. En als Amstelring iets gaat organiseren dan is het fijn als ze contact met ons opnemen zodat we samen kunnen optrekken. Zo kunnen we meer mensen activeren.” Een andere bewoonster heeft het initiatief genomen om een ‘nachtclub’ te starten, bestaand uit een aantal bewoners die de woonomgeving en flat ‘s avonds laat in de gaten houdt, vindt dat de corporatie hen wel eens mag complimenteren met het werk wat ze doen. Door die club is de onveiligheid afgenomen. De club brengt ook dwalende bewoners die ‘slaapwandelen’ weer naar de kamer terug. Niet één keer maar meerdere malen.

Faciliteren en aanmoedigen

De corporatiemedewerker meent dat het belangrijk is om geen ‘nee’ te zeggen tegen initiatieven van de bewoners en te faciliteren. ‘Aanmoedigen zodat het enthousiasme blijft bestaan, een uitnodigende houding aannemen’, is haar conclusie. Het feit dat Amstelring en Rochdale gezamenlijk zijn opgetrokken en met hulp van buitenaf de bewoners hebben gestimuleerd om initiatieven te nemen is een mooi voorbeeld van hoe community building kan werken en hoe professionals dit kunnen ondersteunen op een constructieve manier. De bewoners van de verschillende complexen zijn er erg over te spreken. Zij willen elkaar graag over een tijd weer ontmoeten en kijken of ze samen kunnen optrekken. Amstelring faciliteert dit wederom. Een bewoner roept spontaan dat het wel in zijn wooncomplex georganiseerd kan worden. Zwaan kleeft aan! De steen is in de Bijlmer gaan rollen….

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in