S M

Hét informatiepunt voor professionals
op het gebied van wonen, welzijn en zorg

Bouw op uw zintuigen

We nemen bij onze huisvesting vaak niet de tijd om te voelen, te luisteren, te kijken, te betasten, maar vragen een architect, kleur- of geurspecialist of andere adviseur iets te doen. En dat alles terwijl elk mens is toegerust met een sensorisch hoogstandje van een verfijnd en ultiem uitgebalanceerd zintuigstelsel dat op een zuivere manier de weg toont in het labyrint van keuzes. Met deze introductie nodigt Iris Bakker u in haar blog 'De Zin van het Zintuig' uit voor de bijeenkomst van het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg op 9 oktober 2012.

Maak een omgeving die bij ons past

Tijdens de bijeenkomst  'Zorg voor mens en omgeving: Het zintuig als maatstaf'  wordt een methode uit de doeken gedaan hoe we met onze zintuiglijke informatie kunnen sturen op een omgeving die bij ons past. Iris Bakker en Jan de Boon zullen een breder beeld schetsen wat onze zintuigen exact te vertellen hebben, niet als losse op zich zelf staande informatiebronnen, maar in hun onderlinge samenhang waarbij wordt gefocust op de Zin van het zintuig. We leren daar begrijpen waarom bepaalde plekken in onze omgeving prettig aanvoelen en waarom bijvoorbeeld bepaalde plekken of zitjes in gebouwen altijd leeg zijn.

Voor architecten, corporaties en zorgorganisaties

De bijeenkomst is voor iedereen die ontwerpt, bouwt, verhuurt of de meubels eens verschuift. Want met inzicht in de invloed van de omgeving op de mens wordt zorgen voor de omgeving ook zorgen voor de mens.

Bijeenkomst en boek

Bezoekers aan de bijeenkomst krijgen een exemplaar van het boek 'Zorg voor mens en omgeving: Het zintuig als maatstaf', dat op 9 oktober verschijnt en binnenkort te bestellen is via deze site.

30-08-2012

Iris Bakker (Levenswerken) is onderzoeker aan de TU Delft en verrichtte samen met Jan de Boon (de Werkplaats gsb) jarenlang onderzoek naar de werking van de zintuigen en de mogelijkheden om via het vormgeven van de omgeving te sturen op de ervaring die de omgeving biedt. De door hen ontwikkelde methode is samen met een aantal zorgorganisaties en het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg uitgewerkt en zodanig vertaald naar de praktijk dat het breed toepasbaar is. In het boek 'Zorg voor mens en omgeving: Het zintuig als maatstaf' staan visies en achtergronden beschreven en wordt de methode aan de hand van een aantal stappen nader toegelicht.

2018 (13)

2017 (16)

2016 (13)

2015 (19)

2014 (13)

2013 (16)

2012 (16)

2011 (5)

2010 (3)

E F