Programma 'Wonen, met zorg gepland' -
1 december 2005

13.00 uur Ontvangst en welkom

door Daniëlle Harkes (manager van het Kenniscentrum Wonen-Zorg)

13.15 uur Aanbieding van Areadne, een redeneer- en rekenmodel voor investeren in wonen, zorg en welzijn

door George de Kam (bijzonder hoogleraar Maatschappelijk ondernemen met grond en locaties aan de Radboud Universiteit Nijmegen)
Meer informatie over Areadne.

13.30 uur Reactie

door Peter Boerenfijn (directeur Aedes)

13.45 uur Intermezzo: Waar wil ik wonen?

door Roeland Kreeft (Gerrichhauzen en Partners)
Meer informatie over het Intermezzo.

14.00 uur Deelprogramma's ronde 1

  1. Areadne
  2. Regionaal en integraal: iedereen doet mee in de regio Helden
  3. Een integrale aanpak door actief grondbeleid in Middelburg
  4. Zelfstandig wonen krijgt stevige impuls in Zuid-Limburg
  5. Zorgen voor Morgen in Groningen
  6. De Woonzorgzoneverkenner en de Module Zorg en Stad
    Meer informatie over de deelprogramma's

15.00 uur Pauze

15.15 uur Deelprogramma's ronde 2

Meer informatie over de deelprogramma's

16.15 uur De zorg gaat extramuraal... en het vastgoed dan?

Discussie over de toekomst en de mogelijkheden van het zorgvastgoed. Met Mariëlle Rompa (directeur Arcares), George de Kam (hoogleraar Radboud Universiteit Nijmegen) en Arnold Moerkamp (VWS).
Meer informatie over dit onderdeel.

17.00 uur Afsluiting en borrel


Toelichting op programma

Areadne, een redeneer- en rekenmodel voor investeren in wonen, zorg en welzijn

Woningcorporaties, zorginstellingen en andere partijen werken op veel plaatsen samen bij het realiseren van woonzorgvoorzieningen. Na het sluiten van een intentieovereenkomst of convenant is het zaak te komen tot een optimale inzet van ieders middelen, zoals grond, gebouwen en locaties. Alle deelnemende partijen hebben hun eigen belangen en voorkeuren als het gaat om het ontwikkelen van locaties. Hierdoor wordt vaak niet het optimale resultaat geboekt waar het gaat om kwaliteit, capaciteit en kosten. Een hulpmiddel om gezamenlijk te komen tot een optimaal gebruik van de beschikbare middelen van de diverse partijen is Areadne, een model dat professor George de Kam van de Radboud Universiteit Nijmegen heeft ontwikkeld in samenwerking met de Technische Universiteit Delft. Areadne helpt partijen om op een snelle en transparante manier hun plannen voor de transformatie van vastgoed te optimaliseren. Het instrument laat zien wat de gevolgen van die plannen zijn voor de realisatie van het programma (maatschappelijk rendement) en voor de uitkomsten van de gebieds- en vastgoedexploitatie (financieel rendement). Op deze manier wordt de meerwaarde van gezamenlijke investeringsbeslissingen voor alle samenwerkingspartners duidelijk en inzichtelijk.

Intermezzo: Waar wil ik wonen?

Al enige tijd wordt onder het motto van 'extramuralisering' in heel Nederland gewerkt aan het inrichten van 'woonzorgzones' en het bouwen van 'levensloopbestendige woningen'. Als het aan beleidsmakers ligt, woont over een aantal decennia niemand meer in een verzorgingshuis. Aan de extramuralisering liggen veronderstellingen ten grondslag over de woonbehoeften van ouderen en mensen met een beperking. In het intermezzo worden deze veronderstellingen getoetst in een niet-representatief onderzoek naar de woonwensen en toekomstbeelden van de deelnemers zelf!

De zorg gaat extramuraal... en het vastgoed dan?

De extramuralisering heeft gevolgen voor het vastgoed van zorginstellingen. Deels verliezen gebouwen van deze instellingen hun functie. Wat kunnen zorginstellingen doen met hun vastgoed? Kan de opbrengst van de verkoop van zorgvastgoed ten goede komen van wonen, welzijn en zorg in buurten en wijken? Doen zorginstellingen er verstandig aan hun vastgoed te verkopen of levert het bezit van vastgoed hen ook voordelen op? Zijn de regels die het ministerie van VWS hanteert bij de verkoop van zorgvastgoed nog wel actueel? Over deze en andere vragen discussiëren Mariëlle Rompa, George de Kam en Arnold Moerkamp met elkaar en met de zaal.


zoeken in 118 websites