Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg – Excursies woonzorgzones – september 2005

0

Op donderdagmiddag 1 en 15 september, organiseert het Aedes-Arcares Kenniscentrum Wonen-Zorg in samenwerking met Architectuur Lokaal twee excursies naar woonzorgzones.

AANMELDEN KAN HELAAS NIET MEER
Het maximum aantal deelnemers is bereikt. Mogelijk vinden in de toekomst opnieuw excursies plaats. Dit zal via deze website bekend worden gemaakt.

Programma

Op 1 september staan Amsterdam West en Leidsche Rijn bij Utrecht op het programma, en op 15 september gaan we naar Leidschenveen en Den Haag Moerwijk. Het programma start om 12.00 uur op een goed bereikbare locatie, waarna we per bus door de wijk rijden en verschillende deelprojecten bekijken. Tijdens beide excursies bezoeken we een nieuwbouwwijk en een bestaande wijk. Om 17.00 is het programma afgelopen en keert de bus terug naar het startpunt.

Deelnameprijs bedraagt 170 euro per excursie. Hierover hoeft geen BTW betaald te worden.

Achtergrond

Woonzorgzones, inmiddels meestal woonservicezones genoemd, zijn woongebieden die geschikt zijn gemaakt voor ouderen en gehandicapten die extra service en zorg nodig hebben. De wijken die zo ontstaan, zijn voor iedereen prettig om in te wonen en ouderen en gehandicapten krijgen de kans langer zelfstandig te blijven wonen.
De ontwikkeling van woonzorgzones is, met het oog op de toenemende vergrijzing, een belangrijke opgave. Op dit moment zijn er al volop plannen in ontwikkeling. Bij het Kenniscentrum zijn zo’n 60 projecten bekend. De ervaring uit deze projecten leert dat het opzetten van een woonzorgzone niet eenvoudig is en vaak een langlopend proces is. Dit brengt specifieke valkuilen met zich mee.

Uit het onderzoek Idealen in aanbouw van RIGO Research en Advies, in opdracht van het Kenniscentrum, blijkt dat de afstand tussen de plannenmakers van het eerste uur en de uiteindelijke uitvoerders groot is. De uitvoerders weten soms weinig van de idealen die aan het plan ten grondslag liggen. Ook hebben de bedenkers te weinig inzicht in de uitvoerbaarheid van hun plannen. Voor hen is de woonzorgzone hét concept om in te passen in de wijk, terwijl uitvoerders te maken hebben met meer doelstellingen die in een wijk uitgewerkt moeten worden.

De excursies zijn bedoeld om deze verschillende partijen (beleid en praktijk, initiators en uitvoerders) dichter bij elkaar te brengen en hen de gelegenheid te geven van elkaar te leren.
Betrokken projectleiders, opdrachtgevers en ontwerpers geven een toelichting op de plannen en projecten. Deelnemers kunnen met de inleiders en met elkaar in gesprek gaan over de mogelijkheden en oplossingen van bestaande problemen.

Project!mpulsdagen

De excursies zijn een onderdeel van de Project!mpulsdagen die het Kenniscentrum in november 2005 organiseert: één van de workshops gaat over de ontwikkeling van woonzorgzones. Project!mpuls is een samenwerkingsverband van Aedes, Arcares, Z-org (voorheen Landelijke Vereniging voor Thuiszorg) en MOgroep (Maatschappelijk Ondernemers Groep) en heeft tot doel de leden van deze organisaties met informatie bij te staan en hen met elkaar in contact te brengen. Hierdoor moeten knelpunten bij de realisatie van woon-, welzijns- en zorgarrangementen worden weggenomen.