Excursie Brabantse burgerinitiatieven krimp en zorg – Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg

0

In een oranje bus met daarop ‘er gaat niets boven Groningen’ bezocht een gemêleerd Gronings gezelschap twee Brabantse voorbeelden waarin kleine dorpen (1000- 2000 inwoners) het initiatief namen om de zorg zelf te regelen. Passend bij hun dorp en hun bewoners.

Gemeenschappelijke factor bij deze initiatieven is de gedrevenheid van enkele mensen in hun dorpsraad of stichting, de enorme hoeveelheden vrijwilligers en een vermogen om op zoek te gaan naar niet-orthodoxe oplossingen. Het is verbazingwekkend om te zien wat een dergelijke energie uit de bewoners zelf, ook bij gemeenten, zorgorganisaties en andere professionals kan bewerkstelligen.

Het geld komt wel

De kracht van beide projecten is dat ze het dorpsnetwerk volledig gebruiken en zorgen voor intensieve samenwerking, de kracht van het lokale netwerk en bekende gezichten. Dat leidde tot enthousiasme, draagvlak, zorg en welzijn op maat, en het besef dat bij een goed idee het geld mocht dat nog nodig zijn vanzelf wel komt.

Praktijkwerkplaats krimp

De excursie vond plaats vanuit een praktijkwerkplaats rond het thema krimp. Deze praktijkwerkplaats is vanaf 2010 in Noord-Groningen actief. De werkplaats vormt een onderdeel van het programma Wonen+Welzijn+Zorg: Maak het Samen!. Gemeenten werken hierin samen met lokale woon-, welzijn- en zorgpartners om een integrale aanpak op wonen, welzijn en zorg te realiseren.

Meer informatie