Aedes-Actiz * Kenniscentrum Wonen Zorg Aedes-Actiz * Kenniscentrum Wonen Zorg Aedes-Actiz * Kenniscentrum Wonen Zorg Aedes-Actiz * Kenniscentrum Wonen Zorg Aedes-Actiz * Kenniscentrum Wonen Zorg
Trefwoorden:
16sep
16 september 2014

Studiereis: Lokale Kracht in Engeland

Burgerkracht neemt toe nu de voorzieningen van de verzorgingsstaat onder druk staan. Dat schept nieuwe kansen in wonen, zorg en welzijn. Maar het gaat niet vanzelf. Burgerinitiatieven botsen soms met de institutionele logica van overheden en maatschappelijke organisaties. Hoe kunnen burgers, overheden en organisaties effectief samenwerken en elkaars kracht benutten? Het Verenigd Koninkrijk kent een lange traditie op dit gebied en is voor de tweede keer bestemming van een studiereis, die van 16 t/m 19 september 2014 plaatsvindt.

Tijdens de studiereis naar het Verenigd Koninkrijk komen vragen aan bod als: Hoe kunnen burgers, overheden en organisaties elkaar vinden? Wat zijn de nieuwe vitale coalities? En wat wordt uw bijdrage aan deze transitie als u graag de valkuilen wilt voorkomen? Want: worden burgers niet overvraagd? Worden de zeer kwetsbaren ook straks nog bereikt? Kortom, hoe ziet de nieuwe balans tussen overheid, markt en actieve burgers eruit in úw gemeente?

Gidsland Engeland

In het kader van de Big Society komt burgersturing in Engeland sterk op. Zo zijn er de Development Trusts. Deze ondernemingen voor, door en met burgers zijn gericht op maatschappelijke zorg en leefbaarheid in een bepaald gebied. Bewoners vormen de meerderheid in het bestuur. Ook de wetenschappelijke evaluatie van civil engagement staat op hoog peil. Een nieuw fenomeen zijn community budgets. Vice premier Nick Clegg: "We moeten condities creëren waardoor communities kunnen investeren in hun eigen succes."

Thema's

  • Ontmoet lokale helden: in gesprek met vrijwilligers, initiatiefnemers en bestuurders
  • Wat motiveert de Engelse burger eigenlijk tot zelfbeheer in nieuwe communities?
  • Burgerinitiatieven in wonen, zorg en welzijn: nieuw elan of excuus voor bezuinigingen?
  • Wat betekent het nieuwe beleid voor bestaande initiatieven? Wordt het nu makkelijk of niet?
  • Succes en faalfactoren: over communicatie, kleinschaligheid, lokale verankering, ontschotting, zelfbeschikking, regie en andere werkzame organisatieprincipes
  • Het rendement tussen leefbaarheid en substitutie: harde en zachte opbrengsten in beeld

Programma 16-19 september

Datum Programmaonderdeel
dinsdag 16 september 's Middags vertrek vanaf Schiphol of Eindhoven, transfer naar hotel in Londen
woensdag 17 t/m vrijdag 19 september We bezoeken hoogtepunten van onze vorige reis zoals bijvoorbeeld:
Bezoek aan Community Enterprise, Phoenix High School en White City Food Coop, die als een van de eerste organisaties een ‘neighbourhood community budget’ krijgt. We spreken met professionals en vrijwilligers, bezoeken de tuin en markt die door vrijwilligers wordt gerund.
Bezoek aan Lambeth, een bruisende voorstad van Londen waar twee bijzondere initiatieven zijn: Brixton Green (burgerinitiatief tot herontwikkeling van Summerlayton Road in het hart van de wijk) en Brixton Pound (community currency project waarin wijkbewoners en middenstanders diensten met elkaar uitwisselen en zo lokale economie steunen) zijn voorbeelden van hoe deze gemeente de eerste coöperatieve gemeente van Londen wil worden.
Bezoek aan Coin Street, een van de oudste en meest succesvolle projecten op het terrein van buurtregeneratie door burgerkracht. Als protestbeweging in 1984 begonnen en nu een lichtend voorbeeld van een levendige mixed use buurt in het hart van Londen. De Coin Street Community Builders hebben monumentale panden van de sloop gered en omgetoverd tot appartementen, winkels, ateliers, zalen,restaurants en een park. Een tour door dit gebied met uitleg over bereikte resultaten.
Daarnaast bezoeken we ook aansprekende nieuwe burgerinitiatieven en nieuwe social enterprises op het terrein van zorg in de wijk, innovatieve huisvesting en duurzame of gezonde leefstijlen. Onder voorbehoud  zijn dat Keyring, een initiatief ter ondersteuning en empowerment van kwetsbare mensen in wijken die samen steuncirkels vormen en de Peoples Supermarket.
vrijdag 19 september 's Middags retour naar het vliegveld, zodat we rond 18:00 uur weer terug in Nederland zijn.
  Tijdens en na de diners wordt de dag nabesproken en schuiven lokale experts aan voor verdere discussie

Wijzigingen voorbehouden

Doelgroep

De studiereis is bedoeld voor mensen die werkzaam in/bij zorg en welzijn, woningcorporaties, overheid, fondsen, verzekeraars, consultancy en onderzoek. We gaan uit van een groepsgrootte van circa 15 tot maximaal 25 personen.
We bieden deelnemers de mogelijkheid een actieve burger uit hun eigen netwerk uit te nodigen voor de studiereis. Hiervoor is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar (afhankelijk van het totaal aantal deelnemers) en geldt een gereduceerd tarief. Neem contact op voor meer informatie.  

Kosten

De prijs voor deze reis bedraagt 1.950,- euro excl. 21% btw bij inschrijving vóór 20 juni 2104. Daarna dient u mogelijk rekening te houden met een toeslag in verband met oplopende vluchtprijzen naarmate de datum van vertrek nadert. Bij de prijs zijn inbegrepen: alle vluchten (economy class), verblijf in hotel (op basis van eenpersoonskamers), lokaal transport, alle maaltijden (behoudens maaltijden die u nuttigt in de vrije tijd), programma gerelateerde kosten, reisbegeleiding en informatiemateriaal. Wijzigingen in het programma door omstandigheden buiten ons om zijn voorbehouden. De prijs is exclusief reis- en annuleringsverzekering. Voor beide dient u zelf zorg te dragen.

Reisleiding en verdere informatie

De reis wordt begeleid door Daniëlle Harkes of Yvonne Witter van het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg en Eric Schlangen van HabiPro (, telefoon 06 50 25 46 86). Hier kunt u ook terecht voor meer informatie over de reis.

15-05-2014 13:34
Aedes Actiz