S M

Hét informatiepunt voor professionals
op het gebied van wonen, welzijn en zorg

Studiereis: Meergeneratie wonen in Berlijn

Projectbezoeken

Mehrgenerationen en gemeinschaftliches Wohnen in Berlijn

De stad Berlijn heeft het zelforganiserende karakter van haar burgers omarmd. Middels hun Netzwerkagentur GenerationenWonen ondersteunt Stattbau Berlin talloze groepen burgers die hun eigen wonen en samen-leven willen organiseren. Steeds vaker vinden mensen elkaar in de wens naar gezamenlijk wonen en naar elkaar omkijken. We worden meegenomen in hun leerproces van groepsvorming, vraagstukken over eigendom en projectontwikkeling, balans tussen inspraak en daadkracht en tussen privacy en gemeenschap. We volgen het proces van een groep die bij de voormalige grensovergang aan de Heinrich Heine Strasse hun droom realiseert tussen zes andere woongroepen.

Selbstbestimmtes Wohnen für Menschen mit Demenz in Potsdam

In Potsdam is Brigitte Neumann als dochter betrokken bij een woonproject voor mensen met dementie dat gerund wordt door de familie. Ze is bezig om samen met verwanten een tweede woongroep te realiseren. De vereniging die ze hiervoor hebben opgericht, heeft een handboek geschreven voor het oprichten van een dementie-woongroep en dient als inspiratie voor velen. De woongroep kent inmiddels een lange wachtlijst.

AST-21

Bij Alt Stralau, prachtig gelegen aan rivier de Spree, is een woongebouw voor drie generaties ontstaan. In 22 huurwoningen van een investeerder wonen 53 mensen. Ze delen hun tuin, een gemeenschapswoning, een hobbyruimte en een wasruimte. Het gebouw is in twee jaar tijd gerealiseerd, inclusief het proces van groepsvorming. 'Dat proces loopt nog steeds door. Het is belangrijk om over verwachting en beleving met elkaar te blijven praten.'

Lichte Weiten

'Onze buurttuin is de mooiste van Berlijn!' De 11 appartementen zijn ontworpen met het oog op ecologisch wonen: zonne energie, waterzuivering en hergebruik, warmte isolatie. Bewoners helpen niet alleen elkaar maar organiseren ook activiteiten voor de buurt in hun prachtige tuin. Een gemeenschappelijke keuken, woonkamer en gastenkamer, hobbyruimtes en een kweekkas in de tuin worden met elkaar gedeeld. Leeftijden van de 23 bewoners lopen uiteen van 3 tot 80.

Seniorenwohnhaus am Gasometer

In de wijk Schöneberg ligt een voormalig Evangelisch gemeenschapshuis uit 1964. Na jarenlange leegstand is het in 2008 opgekocht en ontwikkeld door twee stichtingen: de zorg en dienstverlener Nachtbarschaftsheim Schöneberg en de Stiftung Leben in Berlin. Op de begane grond realiseerden zij een dagopvang voor ouderen, op de drie verdiepingen ontstonden drie woongroepen, waarvan 1 met 24-uurszorg voor 9 ouderen met dementie, een woongroep voor 5 ouderen met een zorgvraag en een woongroep voor 4 zelfstandige ouderen. De NBHS vertelt ons over de enorme populariteit, voordelen en risico’s van zelfstandige woongroepen voor ouderen met dementie.

06-06-2017