S M

Hét informatiepunt voor professionals
op het gebied van wonen, welzijn en zorg

Studiereis: Meergeneratie wonen in Berlijn

11
APR

Meergeneratiewonen Heinrich Heinestrasse Berlijn

Studiereis: Meergeneratie wonen in Berlijn

Duitsland heeft een lange ervaring in het realiseren van meergeneratieprojecten en heeft voorbeelden van intergenerationeel wonen, welzijn en zorg waar wij veel van kunnen leren. 

Burgerinitiatieven

We zitten in een maalstroom van veranderingen rond de voorzieningen van onze oude verzorgingsstaat. Er ontstaan steeds meer zorgcoöperaties, stadsdorpen, wijkondernemingen. Burgers nemen overal initiatieven om hun samen-leven zelf vorm te geven. De scheiding tussen generaties lijkt echter nog moeilijk te overbruggen. Ouderen wonen vaak geclusterd en kunnen zo lastig een beroep doen op ‘de buurt’. Dagactiviteiten worden vanuit een ‘zorg’gevoel georganiseerd. Generatie integrerende woonvormen zijn in Nederland nog dun bezaaid.

Effectief samenwerken

Deze initiatieven voor, door en met burgers, gericht op maatschappelijke ontwikkeling en leefbaarheid in een bepaalde wijk of complex, worden vaak beleidsmatig gestimuleerd door lokale en landelijke overheid. Sommige zijn door burgers zelf geïnitieerd, andere door woningcorporaties, zorgorganisaties of door particuliere bureaus die deze processen begeleiden. Ze gaan vaak verder dan alleen het organiseren van sociale aspecten. Wanneer burgers het voor het zeggen krijgen worden er vaak ook sterke keuzes voor duurzame ontwikkeling gemaakt.

Ga mee op studiereis!

 • Ontmoet lokale helden en pioniers: kom in gesprek met bewoners, initiatiefnemers, beleidsmakers en begeleiders.
 • Hoe ontwikkelen burgerinitiatieven en initiatieven van maatschappelijk ondernemers zich van idee tot realisatie?
 • Welke rol spelen gemeenten en instellingen voor deze initiatieven, als coördinator, facilitator, initiator of anders?
 • Succes en faalfactoren: over communicatie, kleinschaligheid, lokale verankering, zelfbeschikking, regie en andere organisatieprincipes.

Programma

DatumProgrammaonderdeel
woe 11 aprilRond 9 uur in de ochtend vertrek vanaf Schiphol.
Aankomst in Berlijn waar we per bus langs de parels van Duitse meergeneratie-initiatieven rijden
woe 11 t/m vrij 13 aprilMehrgenerationen Wohnen Berlin
We volgen het proces van een groep die bij de voormalige grensovergang aan de Heinrich Heine Strasse hun droom realiseert tussen zes andere woongroepen.

Selbstbestimmtes Wohnen für Menschen mit Demenz in Potsdam
In Potsdam is Brigitte Neumann als dochter betrokken bij een woonproject voor mensen met dementie dat gerund wordt door de familie. Ze is bezig om samen met verwanten een tweede woongroep te realiseren. 

AST-21
Bij Alt Stralau, prachtig gelegen aan rivier de Spree, is een woongebouw voor drie generaties ontstaan.

Lichte Weiten
11 appartementen ontworpen met het oog op ecologisch wonen: zonne-energie, waterzuivering en hergebruik en warmte isolatie.

Seniorenwohnhaus am Gasometer
In de wijk Schöneberg ligt een voormalig Evangelisch gemeenschapshuis uit 1964, in 2008 opgekocht en ontwikkeld door twee stichtingen.

Lees meer over de initiatieven
za 14 aprilRond het middaguur retourvlucht naar Schiphol zodat we rond 14:30 uur weer terug zijn. 
 • We overnachten in een 4-sterren hotel in het centrum van Berlijn nabij de Kurfürstendamm, waar we natuurlijk ’s avonds een stadswandeling maken en samen verder kunnen discussiëren aan tafel of in het hotel. Alle maaltijden en vervoer zijn inbegrepen in de prijs. De groep zal gemêleerd zijn en uit mensen vanuit wonen, zorg, welzijn en gemeenten bestaan.

Wijzigingen in het programma door omstandigheden buiten ons om zijn voorbehouden.

Praktische info

 • Meld uw interesse voor de studiereis 'Meergeneratie wonen in Berlijn'
 • Datum
  11 tot en met 14 april 2018
 • Doelgroep
  Deelnemers aan de studiereis zijn werkzaam in zorg en welzijn, bij woningcorporaties, zorgorganisaties, overheid, fondsen, verzekeraars, consultancy, onderwijs en onderzoek
 • Groepsgrootte
  Maximaal 23 personen.
 • Kosten
  € 1.600,- exclusief 21% btw (inclusief vervoer per bus, hotelverblijf, alle maaltijden en begeleiding). De prijs is exclusief reis- en annuleringsverzekering. Voor beide dient u zelf zorg te dragen.
 • Reisleiding en organisatie
  De reis wordt begeleid en georganiseerd door Daniëlle Harkes, manager van het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg en Eric Schlangen van HabiPro.

Meer informatie