S M

Hét informatiepunt voor professionals
op het gebied van wonen, welzijn en zorg

Bijeenkomst 'Nieuw licht op de doorzonwoning'

06
JUL

Deurne, Europastraat, foto van Vissers & Roelands

Ombouw van eengezinswoningen naar meergeneratiewoningen

Nederland vergrijst in snel tempo en tegelijkertijd zullen ouderen steeds langer thuis blijven wonen. Er is nu al een tekort aan seniorenwoningen en dit zal de komende jaren alleen maar toenemen.

De architectenbureaus Vissers & Roelands architecten en ingenieurs en Ernst-Architect zijn gaan kijken naar oplossingen voor het tekort aan betaalbare seniorenwoningen. Vissers & Roelands vanuit een door hen ontwikkeld concept dat is gerealiseerd als pilotproject in Deurne en Ernst-Architect vanuit een BNA prijsvraag. Zij vonden de oplossing in het ombouwen van bestaande eengezinswoningen uit de jaren 70, ook wel doorzonwoningen genoemd, naar meergeneratiewoningen voor diverse doelgroepen.

Bijeenkomst en locatiebezoek in Deurne

Het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg organiseert samen met Vissers & Roelands architecten & ingenieurs een bijeenkomst waar beide bureaus hun projecten presenteren. Aansluitend brengt u een locatiebezoek bij een pilotproject, gerealiseerd door Woningbouwvereniging Bergopwaarts, van drie rijwoningen die zijn omgebouwd tot zes betaalbare woningen voor senioren en kleine huishoudens.

Programma

13:45 uurInloop en ontvangst
14:00 uurOpening en introductie;
belang van ombouw eengezinswoningen

Daniëlle Harkes, manager van het Kenniscentrum doet de aftrap.
14:10 uurPresentatie ombouw eengezinswoningen in Deurne
Karin Vissers, architect, Vissers & Roelands architecten en ingenieurs
Tom Alders, directeur vastgoed, Woningbouwvereniging Bergopwaarts

In Deurne transformeerde Woningbouwvereniging Bergopwaarts in een pilotproject drie rijwoningen tot zes betaalbare woningen voor diverse doelgroepen. De begane grond is geschikt gemaakt voor senioren, de verdieping voor kleine huishoudens. Deze ‘meergeneratiewoning’ is in zijn geheel of in delen te huren. De resultaten op het gebied van financiën, energie en de leefbaarheid in de wijk spreken voor zich. Het concept, eerder toegepast in Maastricht, Valkenswaard en Nederweert, sluit naadloos aan op demografische ontwikkelingen, maatschappelijke trends, het strategisch voorraadbeleid en de vraag vanuit de markt.
Karin Vissers en Tom Alders belichten het project vanuit het perspectief van de architect, woningbouwvereniging én de bewoners.
14:45 uurPresentatie ontwerp voor hergebruik van een rij doorzonwoningen
Ernst Joosten architect, Ernst-Architect

Voor de BNA prijsvraag ‘Langer thuis in eigen huis’ ontwikkelde het team van Ernst Joosten een oplossing voor de revitalisering van een rij van 6 doorzonwoningen. De constructieve opzet van de woningen blijft intact. De middelste woningen worden omgebouwd tot gelijkvloerse woningen voor senioren en starterswoningen op de verdieping. De hoekwoningen blijven eengezinswoningen. Zo ontstaat een ‘meergeneratierijtje’ waarbij de gemeenschappelijke tuin als katalysator voor het onderling contact fungeert. De plannen zijn uitgewerkt en doorgerekend maar nog niet gerealiseerd.
15:00 uurLocatiebezoek (ongeveer 10 minuten lopen van kantoor woningcorporatie Bergopwaarts)
Bots Bouwgroep realiseert in het centrum van Deurne 95 woningen voor jong en oud. In de eerste fase wordt een blok 8 beneden- en 8 bovenwoningen gebouwd dat de nieuwe bouwversie is van de al eerdere gerealiseerde herbestemming van de rijtjeswoningen. De bezichtiging van dit project geeft een goed beeld van het ontwerp van het al eerder (en nu bewoonde) herbestemmingsproject.
16:30 uurAfsluiting met drankje op de bouwplaats
08-05-2017

Praktische info

Datum en tijd

donderdag 6 juli 2017
14.00 - 17.30 uur

Locatie

Woningbouwvereniging Bergopwaarts,
Dunantweg 10, Deurne

Kosten en aanmelden

U kunt de bijeenkomst 'Nieuw licht op de doorzonwoning' kosteloos bezoeken. Deelnemen kan na invullen van het inschrijfformulier.

www.kcwz.nl

https://www.vissersroelands.nl/hoofdpagina.htm