S M

Hét informatiepunt voor professionals
op het gebied van wonen, welzijn en zorg

Masterclass Bouwstenen voor de toekomst

12
FEB

Woonzorgconcepten toen, nu en straks

Daniëlle Harkes en Yvonne Witter geven op dinsdagmiddag 12 februari 2019 in Amersfoort een masterclass naar aanleiding van hun nieuwe boek 'Bouwstenen voor de toekomst: 15 jaar werken aan samenhang in wonen, welzijn en en zorg'. Zij blikken uiteraard terug op de woonzorgconcepten van de afgelopen 15 jaar en kijken vooral ook naar welke lessen er geleerd kunnen worden vanuit het verleden en welke woonzorgconcepten voor de toekomst centraal komen te staan.

Voor wie

De masterclass is interessant voor bestuurders, managers en projectleiders van woningcorporaties en zorgorganisaties, gemeenten, welzijnsorganisaties, patiënten- en consumentenorganisaties, actieve burgers, makelaars, ondernemers, banken en fondsen. Daarnaast is de masterclass ook zeer geschikt voor architecten, stedenbouwkundigen en projectontwikkelaars; zij bepalen mede wat er in de toekomst gebouwd gaat worden voor de toenemende groep ouderen.

Inhoud en opzet 

Nieuwe woonvormen

'De zilvergrijze eeuw is begonnen', zegt Jan Latten bijzonder hoogleraar sociale demografie aan de Universiteit van Amsterdam. Het aantal ouderen neemt in de komende jaren in rap tempo toe. Hoe gaan deze ouderen wonen? Niet meer in een instelling zoals in de vorige eeuw. Ze blijven langer thuis wonen. Dat is hun wens en ook het overheidsbeleid zet daarop in. Toch is langer thuis wonen niet voor iedereen blijven wonen in het huis waar men al woont. Er is een groeiende behoefte aan nieuwe woonvormen tussen alleen thuis of het verpleeghuis.

Yvonne Witter en Daniëlle Harkes schetsen de ontwikkeling van nieuwe woonvormen. Wat willen ouderen? Wat is er al ontwikkeld en werkt dat? Wat is belangrijk in de woning, de directe woonomgeving en de wijken?

Virtuele excursie

In deze masterclass nemen beide auteurs u mee op een virtuele excursie. U verdiept zich in de woonwensen van ouderen, maakt kennis met de woonvormen die er al zijn en krijgt inzicht in wat de succesvolle woonvarianten van de toekomst zijn. Dit alles op locatie in het bruisende Hart van Vathorst in Amersfoort. Een inspirerend voorbeeld van een gebouw dat bijdraagt aan de inclusieve samenleving.

Onderdelen van de masterclass:

 • Wensen en ambities van ouderen voor nieuwe woonvormen; hoe willen ouderen wonen en wat is daarvoor nodig
 • Voorbeelden van woonvormen; wat werkt en wat niet?
 • Bouwstenen voor nieuwe woonvariaties; 10 lessen voor initiatiefnemers en ontwikkelaars
 • Kennismaking met een concreet voorbeeld: Hart van Vathorst. Wat maakt het succes van dit project.
10-12-2018

Praktische info

 • Datum:
  dinsdagmiddag 12 februari 2019 van 12.00-17.00 uur
 • Locatie:
  Hart van Vathorst
  Angelinapolder 3, 3825 LX Amersfoort
 • Kosten
  De prijs van de masterclass is € 245,- inclusief lunch. Tevens ontvangt u tijdens de masterclass het boek 'Bouwstenen voor de toekomst'.
 • Inschrijven via de website Bouwstenen voor de toekomst
 • Organisatie
  'Bouwstenen voor de toekomst' is een publicatie en een masterclass van het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg en Acquire Publishing.
E F