Introductie – Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg (2015)

0

activeageing-5797257

Wonen in een verzorgingshuis is door veranderingen in de regelgeving steeds minder gebruikelijk. Gemeenschappelijk wonen kan een prima alternatief zijn. Maar het oprichten van zo’n woongemeenschap vraagt, behalve inspiratie en enthousiasme, een hoop geduld en doorzettingsvermogen. In de ‘Leergang Woondromen 55+’, die op 22 april van start gaat, leert u hoe u groepen senioren kunt begeleiden bij het ontwikkelen en verduurzamen van hun eigen initiatief tot een vorm van gemeenschappelijk wonen. In de rol van Wooncoach Gemeenschappelijk Wonen leert u nieuwe wooninitiatieven voor en door senioren op te sporen en de initiatiefnemers te stimuleren en ondersteunen.

Het geheim van succesvolle woongemeenschappen

Niet alleen bewoners varen wel bij initiatieven voor gemeenschappelijk wonen, de hele samenleving profiteert van. De opbrengsten zijn: meer eigen regie, kleinschaligheid, samenredzaamheid, minder eenzaamheid, waardecreatie in de wijk en doorstroming in het vastgoed. Initiatieven zijn wel gebaat bij goede begeleiding. Tijdens de ‘Leergang Woondromen 55+’ gaat u als wooncoach op zoek naar het geheim van succesvolle woongemeenschappen (waaronder ook meergeneratie wonen) en ontwikkelt u een scherp oog voor de mogelijke valkuilen. Samen met uw medecursisten en onder begeleiding van gerenommeerde docenten haalt u de werkzame principes naar boven en past deze toe in uw eigen praktijk.

1 Ontwikkelingen in huisvesting voor ouderen; de opkomende burgerbeweging en de diversiteit van nieuwe woonvarianten voor ouderen.
2 Vanuit welke visie wilt u begeleiden en hoe kunt u zich als wooncoach profileren? Werken met woonbeelden, empowerment en de cirkel van steunpilaren.
3 De zes fasen van gemeenschapsvorming. Zicht op het proces van groepsontwikkeling, taken en procesrollen, stijlen van begeleiding, de kracht van diversiteit.
4 Leren werken met het introductieprogramma voor ouderen: voorlichtingsbijeenkomst en oriëntatieprogramma. Kennismaken met de vijf kernthema’s van gemeenschappelijk wonen: wat zijn onze beelden van goed ouder worden, passen we bij elkaar, wat willen we betekenen in deze buurt, hoe trekken we de kar en hoe denken we over nabuurschap?
5 Presentaties afrondende groepsopdrachten n.a.v. werkbezoek aan inspirerende praktijkvoorbeelden, afsluiting en evaluatie.