S M

Hét informatiepunt voor professionals
op het gebied van wonen, welzijn en zorg

Expeditie Begonia, congres over woonvariaties

11
OKT

Foto: Claudia Kamergorodski

Expeditie Begonia verkent de grenzen

Na twee succesvolle voortgaande edities organiseert het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg in 2017 wederom Expeditie Begonia, het landelijke congres over innovatieve woonvormen. Dit keer verkennen we de grenzen van het langer thuis wonen, de mogelijkheden en onmogelijkheden van zelfstandig wonen, van de onderlinge zorg en van het samenwerken. Welke oplossingen en mogelijkheden zijn er om mensen veilig en comfortabel te laten wonen waarbij leefplezier voorop staat? Welke voorzieningen en woonzorgprojecten leveren een bijdrage aan het oprekken van grenzen zonder deze te overschrijden? En hoe staat het met de draagkracht in de wijk?

Deelnemer Expeditie Begonia 2016:
'Het geeft een beeld dat er veel goede dingen gaande zijn en dat inspireert; geeft energie voor de activiteiten waar wij zelf bezig mee zijn'

Programma

Het congres laat mooie voorbeelden zien van diverse woonvormen die mensen met verstandelijke en lichamelijke beperkingen, mensen met psychiatrische aandoeningen en ouderen in staat stellen comfortabel te wonen met zorg nabij. Met voorbeelden van projecten die de meest kwetsbare burgers en hun omgeving ondersteuning bieden bij het zelfstandig wonen. Ook passeren nieuwe en bestaande beschermde en beschutte woonvariaties de revue.

Met lezingen van:

  • Professor Anja Machielse, hoogleraar Empowerment van kwetsbare ouderen aan de universiteit voor Humanistiek Utrecht over het belang van sociale netwerken bij het zelfstandig wonen van kwetsbare burgers
  • Professor Masi Mohammadi, aan de faculteit Bouwkunde TU/Eindhoven, leerstoel Smart Architectural Technologies en lector Architecture in Health aan de HAN over empathische woonomgevingen, en over de rol van technologie.
  • Floris Alkemade, Rijksbouwmeester over de uitkomsten van de prijsvraag Who cares.

In de middag is er volop keuze uit inspirerende workshops, ronde tafelgesprekken, ideeënateliers. In een talkshow gaat u in gesprek met initiatiefnemers die inmiddels al een aantal jaar hun project draaien. Wat zijn hun ervaringen en goude tips?

Binnenkort meer over het programma van 11 oktober. Aanmelden is nu al mogelijk!

Voor wie

Expeditie Begonia is interessant voor een brede doelgroep: bestuurders, managers en projectleiders van woningcorporaties en zorgorganisaties, leden van GGZ-Nederland, RIBW Alliantie en VGN, maar ook voor gemeenten, welzijnsorganisaties, patiënten- en consumentenorganisaties, vrijwilligersorganisaties, actieve burgers, makelaars, ondernemers, banken en fondsen.
PE-punten (voor bestuurders woningcorporaties)

06-02-2017 14:16

Praktische info

Expeditie Begonia vindt plaats op woensdag 11 oktober 2017, 9.30 tot 16.15 uur, De Rijtuigenloods te Amersfoort.

Kosten

  • 245 euro voor professionals van organisaties aangesloten bij Aedes, ActiZ, GGZ Nederland, Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland en RIBW Allianties
  • 395 euro voor overige professionals
  • Vrijwilligers en actieve burgers kunnen een kortingsplaats aanvragen. Een kortingsplaats kost 45 euro.

*Bovenstaande tarieven zijn per persoon exclusief BTW.