Introductie – Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg

0

leyhoeve-9636137

Deze excursie heeft reeds plaatsgevonden.

Excursie Tilburg

Welke concepten voor wonen en zorg hebben de toekomst? Is dat een grootschalig, nieuw gebouwd wooncomplex voor senioren aan de rand van de stad met alle denkbare faciliteiten? Of is dat een voormalig verzorgingshuis, herbestemd met actieve inbreng van gelijkgestemde bewoners en gericht op wonen, werken en cultuur? Hoe organiseren deze concepten de zorg en het wonen, hoe is de financiering geregeld, waar is behoefte aan en hoe worden (toekomstige) bewoners betrokken? 

Ga mee op excursie naar Tilburg en maak kennis met enkele vernieuwende concepten

  • Woonlandschap De Leyhoeve
  • Het Ru van Rossem Huis

Deze excursie heeft reeds plaatsgevonden.

Ga mee op excursie naar Tilburg en maak kennis met deze vernieuwende concepten!

  • Woonlandschap De LeyhoeveWonen in een prachtig appartement, in een groene omgeving, voorzien van alle gemakken, aan de rand van de stad. Die droom heeft projectontwikkelaar Roozen van Hoppe met verschillende partijen, die de passie voor ‘Samen aangenaam oud worden’ delen, in Tilburg verwezenlijkt. Sinds begin 2016 zijn de eerste bewoners ontvangen op De Leyhoeve. Alle woningen zijn voorzien van de gemakken van vandaag de dag, de service is gelijk aan die van een luxe hotel, maar met indien noodzakelijk optimale zorg binnen handbereik. De Leyhoeve geeft vorm aan het nieuwe wonen voor de 55-plusser. De Leyhoeve beschikt over 200 reguliere appartementen variërend van 65 m² tot ruim 200m² en 85 zorgsuites. Alle woningen kunnen worden aangepast met de modernste zorghulpmiddelen en domotica. Bewoners betalen alléén voor services, faciliteiten en verzorging, wanneer zij daar ook daadwerkelijk gebruik van wensen te maken.

    Toelichting van Laurens van Rij (Roozen van Hoppe) over het concept, de bouw, de financiering en organisatie van de zorg en het wonen. Aansluitend rondleiding (appartementen, zorgsuites, huiskamers en horeca) en lunch. 

  • Het Ru van Rossem HuisIn Mariëngaarde is een uniek woon-werkcentrum gerealiseerd voor ouder wordende (levens)kunstenaars. Met appartementen, werkateliers, ontmoetingsruimten, de bibliotheek en het culturele hart van het complex: de voormalige kapel. Het is een ontmoetingsplek waar de verbondenheid groot is en zorg en support op een vanzelfsprekende manier zijn geregeld. In totaal zijn er 29 appartementen, waarvan 11 in de vrije sector en 18 in de sociale sector verhuurd worden.Ru van Rossem Huis is genoemd naar een kunstenaar die les gaf aan de kunstacademie in Tilburg. Aan het eind van zijn leven werd Ru van Rossem (1934-2007) dement. Zijn vrouw en kinderen slaagden er niet in een verzorgingshuis te vinden waarin de hoogbejaarde kunstenaar zich goed voelde. Daar ligt het begin van het woon-werkcentrum volgens Mieke Brekelmans, directeur van stichting Ru van Rossem Huis. Corporatie en eigenaar TBV Wonen draagt het grootste financiële risico en levert hiermee een prachtvoorbeeld van wat een woningcorporatie voor de samenleving kan betekenen. Het is een initiatief van onderop en is in goede samenwerking tussen instanties en burgers tot stand gebracht. 

    Toelichting van Mieke Brekelmans, directeur van stichting Ru van Rossem Huis, en Han van Goeverden van TBV Wonen.