S M

Hét informatiepunt voor professionals
op het gebied van wonen, welzijn en zorg

Designing a Community of Care: From creative research to practice

22
OKT

Designing a Community of Care. Foto: Sander van Wettum

Tijdens de Dutch Design Week 2018 organiseren het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en Waag de netwerkbijeenkomst ‘Designing a Community of Care: From creative research to practice’, in samenwerking met het Kenniscentrum Wonen-Zorg en Atelier Rijksbouwmeester: team Who Cares. 

Kracht van ontwerp bij transitie van zorg in de wijk

In Nederland vinden we de zorg opnieuw uit. Vergrijzing, decentralisatie en technologische ontwikkelingen stellen nieuwe eisen aan het zorgaanbod in onze wijken. Het Stimuleringsfonds en Waag geloven in de kracht van ontwerp bij deze transitie van zorg in de wijk.

Open oproep
Aanleiding voor de bijeenkomst is de Open Oproep Designing a Community of Care, die het Stimuleringsfonds in april 2018 heeft uitgeschreven. Dertien projecten zijn van start, waarin ontwerpers samen met gemeenten, zorgaanbieders en woningcorporaties aan de slag gaan met de veranderingen in zorg in de wijk.

Foto: Sander van Wettum

Programma

Wat u kunt verwachten?

 • een inspirerende keynote lezing door Prof. Paul Chamberlain, design director Lab4Living Sheffield Hallam University, en Dr. Claire Craig, health director Lab4Living;
 • kennismaken met andere geïnteresseerden waaronder zorgprofessionals en ontwerpers;
 • een rondleiding door de tentoonstelling ‘Chronische gezondheid’ in de Embassy of Health, over de rol van ontwerpers binnen de zorg.

Keynote sprekers

Goed design kan veel betekenen voor de maatschappij, maar hoe kunnen ontwerppraktijken en -processen de uitdagingen aangaan waarmee de 21ste eeuw te kampen heeft? Paul Chamberlain stelt dat design net zo goed gaat over het definiëren van de vraag als het bieden van een antwoord, en dat interdisciplinaire samenwerking het startpunt is voor nieuwe creatieve mogelijkheden. Claire Craig heeft in haar vorige functie als ergotherapeut in de zorgsector ervaring opgedaan in het bevorderen van het welbevinden van ouderen. Zij is van mening dat design hierin een sleutelrol vervult.

Tentoonstelling: Chronische Gezondheid

De Embassy of Health is een initiatief van Waag, VanBerlo, Philips, Máxima Medisch Centrum, U Create en de Dutch Design Foundation. Met de tentoonstelling ‘Chronische Gezondheid’ wordt getoond hoe we gezamenlijk de zorg vormgeven. We tonen hoe zorgproducten of -services niet op zichzelf staan maar interacteren binnen een complexe zorgomgeving. De tentoonstelling dompelt de bezoekers onder in een interactieve omgeving, en laat hen beleven wat de rol van design voor de zorg is en kan zijn: zowel nu, als in de nabije en verre toekomst.

27-08-2018

Praktische info

 • Datum: maandag 22 oktober 2018
 • Tijd: 13.00 - 17.00 uur
 • Locatie: Innovation Powerhouse (Strijp-T), Zwaanstraat 31a, 5651CA Eindhoven.
 • Aanmelden:De bijeenkomst is kosteloos. Meld u aan door een e-mail te sturen aan aanmelden@stimuleringsfonds.nl o.v.v. Designing a Community of Care. Vermeld hierbij uw naam, functie en organisatie. De inschrijving gaat op volgorde van aanmelding.
 • Organisatie:
  Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Waag Society, Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg en het Atelier Rijksbouwmeester.
 • Lees de impressie van de manifestatie Designing a Community of Care van mei 2018
E F