S M

Hét informatiepunt voor professionals
op het gebied van wonen, welzijn en zorg

Designing a Community of Care (vol)

17
MEI

Designing a Community of Care. Foto: Sofie van Greevenbroek

De kracht van ontwerp voor transities in de zorg

Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie organiseert samen met het Kenniscentrum en andere organisaties op donderdag 17 mei 2018 de manifestatie Designing a Community of Care. De manifestatie maakt de rol van ontwerp bij de transitie van zorgaanbod en -huisvesting in de wijk zichtbaar én voelbaar.

Toekomst zorg in de wijk

In Nederland vinden we de zorg opnieuw uit. Vergrijzing, decentralisatie en technologische ontwikkelingen stellen nieuwe eisen aan het zorgaanbod in onze wijken. Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie gelooft in de kracht van ontwerp bij deze transitie van zorg in de wijk.

Open oproep
Aanleiding voor de manifestatie is de Open Oproep Designing a Community of Care, die het Stimuleringsfonds in april 2018 heeft uitgeschreven. Hiermee stelt het fonds gemeenten, zorginstellingen en woningcorporaties in staat om samen met ontwerpers te werken aan de transitie van de zorg in de wijk.

Foto: Sofie van Greevenbroek

Programma

Wilt u:

 • de kracht van ontwerp ervaren in actieve sessies?
 • inspirerende voorbeelden zien die de toekomst van zorg in de wijk concreet maken?
 • kennismaken met potentiële samenwerkingspartners voor deelname aan een open oproep?

Tijdens de manifestatie gaan we in op een viertal opgaven:

 • nieuwe woonconcepten: hoe kunnen we aansluiten bij de huidige vraag van ouderen, en werken aan een divers én inclusief woonzorgaanbod?
 • netwerk informele zorg: welke sociale en ruimtelijke strategieën kunnen we inzetten om netwerken van informele zorg in wijken te laten groeien?
 • toegankelijke openbare ruimte: hoe kunnen we openbare voorzieningen en de openbare ruimte zo toegankelijk mogelijk maken voor iedereen?
 • ruimte voor goede initiatieven: op welke manier kan de economische logica binnen de zorg beter worden afgestemd op de lokale belangen van gezonde, inclusieve wijken?

Met inspirerende voorbeeldprojecten uit het hele land, zoals het Samen Thuis Huis in Gemert, LAB Noord in Leeuwarden, Bartholomeus Gasthuis in Utrecht, Care BNB, Care2Share, proeftuin Ruwaard en Stadslab The Masters in Maastricht. En bijdragen van o.a. Sadik Harchaoui (Society Impact), Rob Hoogma (Siza), Wies Arts (Zet), Reimar von Meding (KAW), Matthijs van Dijk (Reframing Studio) en Sabine Wildevuur (Waag Society).

De bijeenkomst is volgeboekt. U kunt wel een mail sturen om op de reservelijst geplaatst te worden.


27-03-2018

Praktische info

 • Datum en tijd:
  donderdag 17 mei 2018
  13.30 - 18.00 uur
 • Waar:
  Villa Jongerius, Utrecht
 • Aanmelden: De manifestatie is vol. U kunt wel een mail sturen om op de reservelijst geplaatst te worden: aanmelden@stimuleringsfonds.nl o.v.v. Designing a Community of Care. Vermeld hierbij uw naam, functie en organisatie.
 • Voor wie? Lokale overheden, zorgorganisaties, wetenschappers, ontwerpers, stadmakers, zorgverzekeringen en woningcorporaties
 • Organisatie:
  Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg, Waag Society, Society Impact en het Atelier Rijksbouwmeester.