Directeur-bestuurder Gerard Schoep met enkele bewoners van woonzorgcentrum De Weyert.

'Verzorgingshuis weg, hele dorp gedupeerd'

Zorgorganisaties in krimpgebieden vrezen dat zij door het kabinetsbeleid locaties moeten sluiten en dat daardoor ook belangrijke algemene voorzieningen verdwijnen. Zorgkantoren kopen dit jaar 12 procent minder zorg in. Gerard Schoep, directeur-bestuurder van Zorgcentra Zuidwest Drenthe heeft drie woonzorgcentra: in Dwingeloo, Ruinen en Halvelte. Voor deze laatste locatie voorziet hij problemen.

"Als verzorgingshuizen moeten sluiten omdat ouderen van de overheid  steeds langer thuis moeten blijven wonen, treft dat ontmoetingsplekken en algemene voorzieningen die een functie hebben voor hele dorpsgemeenschappen", zegt Schoep tijdens een rondleiding op zijn locaties. "Denk  aan restaurants voor senioren, de tafeltje-dekje service voor zelfstandig wonende ouderen in de wijde omgeving, de kapperszaak en het winkeltje. Straks is het niet meer mogelijk mensen warme maaltijden thuis te brengen. Wellicht verdwijnt ook de kapsalon."

Om deze problemen te ondervangen kijkt Schoep met gemeenten en welzijnsorganisaties of voorzieningen in de dorpen te combineren zijn. Zo overwegen zij de bibliotheek van Dwingeloo die met sluiting wordt bedreigd, gedeeltelijk onder te brengen in het plaatselijke woonzorgcentrum De Weyert.

Lees het hele interview met Gerard Schoep van Zorgcentra Zuidwest Drenthe »

'Het gezicht van extramuralisering'

De overheid zet flink de vaart achter een al eerder ingezette trend, het zogeheten extramuraliseren: ouderen langer zelfstandig laten wonen en niet zo snel als vroeger naar een verzorgings- of verpleeghuis laten verhuizen. Sinds dit jaar komen mensen met een lichte zorgvraag niet meer in aanmerking voor een verblijf in een zorginstelling. De komende jaren zullen ook mensen met een zwaardere zorgvraag thuis moeten blijven wonen. Het Aedes-ActiZ Kenniscentrum Wonen-Zorg is op zoek gegaan naar de uitwerking van dit beleid in de praktijk. Hoe kijken zorgaanbieders, woningcorporaties, wetenschappers en gemeenten aan tegen deze maatregelen en wie zijn eigenlijk de hulpbehoevende mensen die dit raakt? Journaliste Antoinette Reerink reisde het land door en sprak zowel met ouderen als met bestuurders en medewerkers in de sectoren wonen en zorg. Volg haar in de artikelenserie 'Het gezicht van extramuralisering'

meer informatie

19-02-2013