Zorghuis Sefkat - foto: zge.nl/sefkat.nl

Aandacht voor diversiteit is eerste stap naar toekomstbestendige zorg

'Zorg met aandacht voor diversiteit is een eerste stap naar toekomstbestendige zorg', meent Deniz Özkanli, projectleider van Sefkat, een verpleeghuis in Boxtel voor Turkse en Marokkaanse ouderen. Hij heeft er hard aan getrokken de afgelopen vijf jaar. Sinds vorig jaar is het zorghuis van Zorggroep Elde open. De officiële opening vond vorige week plaats. Een feestelijk moment om even bij stil te staan. Want Şefkat - dat 'barmhartigheid' betekent in het Arabisch - is anders dan andere verpleeghuizen: er werken vooral Turkse en Marokkaanse verzorgenden en er is veel aandacht voor wensen van bewoners op het gebied van religie, voedsel en welzijn. Een vorm van zorg die de komende jaren alleen maar zal toenemen.

Kansen in de toekomst

Van de migranten die in Nederland wonen, waren in 2010 ruim 210.000 mensen 55 jaar of ouder. In 2015 zal dit aantal gegroeid zijn tot 360.000 personen. De vraag naar goede medewerkers in de zorg is groot. Een groot aantal medewerkers met een andere culturele achtergrond gaat de komende jaren in de zorg aan de slag binnen allerlei functies. In de grote steden heeft de helft van de inwoners een andere culturele achtergrond. Steeds meer organisaties en steden zijn zich bewust van de kansen die de toenemende vergrijzing en verkleuring biedt en bereiden zich daar op voor.

Modernisering

Jan Booij - oud-directeur van diverse Haagse zorgorganisaties, oprichter van het European Network on Intercultural Elderly Care en als adviseur onder meer betrokken bij de leernetwerken en Topclass van ActiZ/VGN rond interculturalisatie - meent dat alle organisaties in de zorg (niet alleen aanbieders van zorg) zich zouden moeten transformeren tot moderne organisaties waarbij cultuursensitiviteit door de hele organisatie plaatsvindt. 'Het werkt als de verbinding wordt gemaakt met de visie en missie, en met welbegrepen eigenbelang wat betreft de continuïteit van de organisatie. Daarnaast zouden eindverantwoordelijken in organisaties deel moeten uitmaken van de transitie en deze niet alleen ondersteunen. De uitwerking daarvan is voor elke organisatie anders, evenals de keuzes die gemaakt worden. Je bent er niet met projecten voor een bepaalde groepen, hoe waardevol en nuttig die ook zijn. De Rotterdamse zorgorganisatie Laurens maakt op dit moment bewust zo'n transformatie door. Een uitstekend voorbeeld met heel duidelijke en concrete resultaten', aldus Jan Booij.

Cultuurspecifieke zorg

De Zorggroep Elde (ZGE) heeft al langer ervaring met het bieden van cultuurspecifieke zorg. Zo heeft de Zorggroep Elde woon-zorgcentrum Nieuw Beekvliet, waar onder meer Javaanse, Indonesische, Molukse en Surinaamse ouderen wonen. Het aantal oudere migranten neemt de komende jaren enorm toe, dus de vraag naar deze vorm van zorg zal ook groter worden. Zorggroep Elde deelt de opgedane kennis graag. Om die reden is onder meer het boek 'In Holland staat een huis' uitgebracht, waarin het ontstaan van zorghuis Şefkat wordt beschreven.

Zorghuis Sefkat - Foto: zge.nl/sefkat.nl

 

 

 

Meer informatie

  • Bezoek de website van zorghuis Şefkat
  • Bekijk het KCWZ-dossier 'Kleurrijk wonen, zorg en welzijn'
  • Bezoek de ActiZ-website www.actizkleurrijkezorg.nl
  • Lees meer over het European Network on Intercultural Elderly Care (ENIEC)
  • Lees meer over het Netwerk van Organisaties van Oudere Migranten (NOOM)  

27-06-2012